„Атомстройекспорт“ вкарва в работата си модерни технологии от Autodesk

Инженеринговата компания на руската държавна корпорация „Росатом“ – „Aтомстройекспорт“ (АСЕ), подписа с корпорация Autodesk партньорско споразумение за използване на технологията на информационното моделиране (Building Information Modeling – BIM). Това стана по време на Международното изложение BAU 2017 в Мюнхен, Германия, съобщиха от  сайта на корпорацията.

Отработването на съвместните технологии предварително ще се осъществи на обект в АЕЦ, след което единното решение ще бъде предложено за разпространение в други индустриални компании в Русия и по света. Съвместното използване на технологиите за информационното моделиране за капитално строителство на базата на програмните продукти на Autodesk и технологията Multi-D, разработена от АСЕ, ще позволи да се повиши ефективността на проектирането, строителството и експлоатацията на промишлени обекти.

„Интересът към технологиите за информационно моделиране на обекти за изграждане днес постоянно расте. С използването на BIM, заедно с технологията Multi-D, която по своята същност се явява практическа реализация на принципите на BIM на трето и по-високо ниво, компаниите за проектиране, доставка и строителство ще могат да усъвършенстват процесите на планиране, проектиране и изграждане на обектите си, да промотират екологично приемливо строителство, да оптимизират процесите на експлоатация на сгради и съоръжения, да съкратят разходите и да повишат нивото на безопасност. Обединяването на опита на АСЕ и Autodesk в това направление, според нас, ще бъде много перспективно“, заяви Вячеслав Аленков, директор по системен инженеринг и информационни технологии на АСЕ.

„В лицето на АСЕ ние виждаме не само възможност за получаване на богат опит по използване на цифрови модели в областта на промишленото строителство, но потенциален партньор за внедряване на BIM и Multi-D в промишлени предприятия в Русия и по света. Подобна инициатива в пълна степен подкрепя преминаването към цифрова икономика и използването за това на най-добрите методики и инструменти, достъпни в настоящия момент“, заяви Анастасия Морозова, генерален директор на Autodesk CIS.