FT: Русия ще заеме мястото на САЩ на световната сцена, ако Тръмп победи

FT: Русия ще заеме мястото на САЩ на световната сцена, ако Тръмп победи

Публикувано от:

Ако САЩ се откажат от ролята на „световен полицай“, както иска Доналд Тръмп, то образувалия се вакуум ще бъде зает от Русия и Китай, пише наблюдателят Гидиън Рахман за в. Financial Times.

Тръмп обича да говори за това, че „ще върне миналото величие на Америка“, тази фраза е лозунг на кампанията му. При това възгледите на милиардера за външната политика говорят за това, че той би искал САЩ да се откажат от водещата си роля в международната политика, отбелязва Рахман.

Според експерта системата за световна сигурност е основана върху взаимовръзката между изградените от американците алианси и се поддържа от установените от САЩ „червени линии“ – политически, дипломатически, икономически или идеологически граници, чието преминаване е предизвикателство за цялата система на международни отношения.

Гидиън Рахман смята, че обещания от Доналд Тръмп търговски протекционизъм ще доведе до рецесия на световните икономики и ще подкопае системата за глобална търговия. Що се отнася до външната политика, там анализаторът предлага да оценим идеите на Тръмп по отношение на три ключови за САЩ региона: Азия, Европа и Близкия Изток.

В Азия Тръмп планира радикално да промени приоритетите на сегашната американска политика спрямо Китай, от една страна допуска искреност с цел икономическо сътрудничество, но от друга – сдържане на растящото влияние на Пекин чрез система от регионални алианси. Милиардерът планира да въведе в Америка плаващи тарифи за китайските стоки. Той също така изразява скептицизма си по отношение на съюза с два важни за САЩ партньори в Азия: Япония и Южна Корея.

„Приоритетите на Тръмп може да изглеждат като добри идеи за много от жителите на САЩ, които смятат, че защитата на работните места за американците пред лицето на конкуренцията от страна на Китай, е по-важна от защитата на Япония и Южна Корея от потенциално нападение. Но в действителност обещанията на Тръмп за дипломатическа революция в Азия са пълни с опасни последици, които ще бъдат усетени и в Америка“, смята наблюдателят на вестника.

При липсата на гаранции, че САЩ ще зашити съюзниците си, Китай ще стане по-агресивен и напрежението в Южнокитайско море, което засега прилича повече на „битка със сенки“ между Вашингтон, Пекин и Токио, може да прерасне в по-сериозен конфликт, добавя анализаторът.

Американската политика по отношение на Европа е изградена върху онези гаранции за сигурност, които Вашингтон дава след Втората световна война. Инструментите ѝ са класическите европейски структури – ЕС и НАТО. Доналд Тръмп планира да разруши тези колони – той не подкрепя целостта на ЕС и казва, че излизането на Великобритания от състава на единна Европа е добра идея, а задълженията на САЩ към НАТО вредят на американските интереси. Добавете към това и симпатиите на Тръмп към руския президент Владимир Путин и ще получите формулата за революционен поход към политиката на САЩ в Европа, отбелязва Рахман. Според него милиардерът би могъл да върне Америка към изолацията от 30-те години на миналия век, когато Вашингтон се съмнява нужно ли е въобще Америка да защитава сигурността на Стария свят.

Що се отнася до Близкия изток, идеята на милиардера да забрани на мюсюлманите да влизат в САЩ може да доведе до отслабване на влиянието на страната в този регион.

Заемайки президентския пост Доналд Тръмп би нанесъл съкрушителен удар и по структурата на западния алианс, и по имиджа на Америка в Европа, отбелязва наблюдателят. Милиардерът иска да направи Америка по-непредсказуема, като се уповава на това, че тези подходи работят в бизнеса, но в международната политика те могат да се превърнат в катастрофа за САЩ. Непредсказуемостта, изразена под формата на отказ от международните задължения, ще създаде пустота на световната сцена, която ще бъде запълнена от водещи държави като Русия и Китай, пише Рахман.