Илияна Йотова се застъпи за малцинствата в Украйна

Илияна Йотова се застъпи за малцинствата в Украйна

Публикувано от:

Българската евродепутатка се обърна към Върховния представител на ЕС за външна политика Фредерика Могерини за защита правата на малцинствата в Украйна.

“Настоявам за гарантиране на правата на малцинствата в Украйна и прекратяване на задължителната мобилизация за участие във въоръжени формирования и военни действия” каза Илияна Йотова в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург, цитирана от Агенция Фокус.

Йотова призова за водеща роля на Европейските институции в усилията за успех на преговорите с Русия и тяхното послание да бъде чуто. Според нея мястото на Могерини е сред преговарящите и нейните усилия за мирен изход и намиране на компромисно решение трябва да бъдат подкрепени от Европейския парламент.

“Оръжията не разрешават конфликти, а носят насилие, смърт, разрушение – това е жестокият урок, който научиха народите преди 70 години.” – заяви тя и се обяви за решение на конфликта чрез диалог и партньорство, а не със санкции и ултиматуми.

“За Европа се прибавя и още един риск – нова хуманитарна криза. След хилядите, търсещи убежище в ЕС от конфликтите в Африка и Близкия Изток към източните граници ще се насочат нови бежански вълни от Украйна, с които Европа трудно ще се справи, особено страните по външните граници.” каза тя.

Г-жа Йотова направи изказването си в навечерието на срещата на върха на държавите членки в Брюксел. Правителствените ръководители и държавни глави на 28-те ще се съберат в четвъртък (12 февруари) в белгийската столица, за да обсъдят конфликтът в Украйна бъдещите антитерористични мерки в Европа след атентантите вПариж, както и бъдещето на европейския паричен съюз. Утре се очаква лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна да се срещнат в Минск, където този т.нар. “нормандски формат” ще преговаря за регулирането на конфликта в Източна Украйна