Съдът в Киев прие решение за задържането на командващия Черноморския флот на Русия

Печорският районен съд в Киев издаде разрешение за задържането на командващия Черноморския флот на Русия адмирал Александър Витко, съобщиха от пресцентъра на Генералната прокуратура на Украйна, предаде РИА Новости.

Причината за решението на съда прокуратурата обяснява с неявяването на Витко на разпит. От прокуратурата твърдят, че са изпратили призовка на руския офицер, който Киев обвинява в „преднамерени действия с цел промяна на границите на Украйна“, „призиви към държавна измяна“ и „организиране на действия, насочени към повреждане на обекти с важно значение за отбраната“.

По-рано се появи информация, че на 18 април на командващия Черноморския флот на РФ анонимен „представител на международната куриерска служба „DIMEX“ е връчил „подозрение“ в извършването на престъпление. В отговор Витко заяви, че не е получавал никакви писма от украинската военна прокуратура и не е подозирал за съществуването им.

Александър Витко заема поста командващ Черноморския флот на РФ от 15 април 2013 г. По време на събитията в Крим през март 2014 г. офицерът участва активно в провеждането на референдума за присъединяването на полуострова към Русия, поради което е включен в санкционните списъци на Евросъюза.