Русия се завръща в Арктика

Арктика винаги е била важна за ядреното сдържане. Ракетните подводни крайцери със стратегическо назначение са невидими за противника и неуязвими под шапката на полярните ледове.

Огромен е и икономическият потенциал на региона.

Необятното пространство на руското Задполярие и морския шелф с площ 26 млн. кв. км. сега се защитава от обединеното стратегическо командване в Арктическата зона – Северния флот.

Назад в бъдещето

През декември 2014 г. дислоцираните в южното крайбрежие на Северния ледовит океан войски, в това число и две арктически бригади, части на ПВО и ВВС са подчинени на ново командване с щаб в Северноморск. Активно се развива инфраструктурата.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че през 2014 г. голяма част от руските подразделения ще бъде разположена по целия арктически пояс, и допълни: „Тази година ще закрием изцяло радиолокационното поле, а през 2015 г. на практика ще бъдем напълно готови за среща с неканени гости, както от Изток, така и от Север”. При Сергей Шойгу думи и дела не се разминават.

В рамките на годината бреговите войски и кораби на Северния флот изпълниха редица важни задачи в Арктика. Отряд кораби замина за далечен поход в района на ученията с бойна стрелба през три морета – Баренцево, Карско и Лаптеви, това са над 4000 морски мили. На архипелага Новосибирски острови за първи път застъпиха на дежурство и изпълниха бойни стрелби разчетите на комплексите „Панцир С1”. Скорострелните 30-милиметрови оръдия и управляемите ракети на комплекса работят в системата за обективна ПВО в близката зона и защитават от слабо забележими нисколетящи авиационни средства за поразяване, в това число и крилати ракети.

Новосибирските острови играят ключова роля за контролирането в целия арктически район.  Година по-рано отряд кораби начело с флагмана на Северния флот, тежкия атомен ракетен крайцер „Петър Велики”, достави тук техника и имущество за авиационното комендантство.

На остров Врангел и нос Ото Шмид се появиха радиолокационни постове станции и пунктове за насочване на авиацията. Освен това на остров Врангел за първи път се разположи тактическият въздушен десант от състава на 83-та отделна десантно-щурмова бригада на въздушнодесантните войски и 155-та отделна бригада на морската пехота на Тихоокеанския флот.

За ВВС на Русия се възстановяват аеродрумите в Нова Земя, Тикси, Анадир, Воркута и на остров Ото Шмид. А в перспектива се очаква арктическият аеродрум на остров Котелний (тук приключва строителството на военно градче от затворен тип) да приема целогодишно военно-транспортните самолети Ил-76. И това е само началото. Предвижда се строителството на 13 аеродрума, един наземен авиационен полигон, 10 технически радиолокационни постове станции и пунктове за насочване на авиацията. Русия ще създаде мрежа от арктически бази за надводни кораби и подводници.

Военнослужещите и транспортни комуникации не трябва да зависят от огромното пространство, сезона и капризите на природата. През 2017 – 2021 г. руският арктически флот ще бъде попълнен с новите ледоразбивачи с двойно назначение „Арктика”, „Сибир” и „Урал”. На полуостров Рибачий преминават проверка при низки температури и с 500-километров марш над 20 образеца нова техника – верижни машини, снегоходи, транспортьори, колесни автомобили, подвижни работилници, средства за евакуация и ремонт, а също така ново дизелово гориво и бързонадуваеми укрития.

Северното сияние на националните интереси

Арктика е противоречива зона на конкуренция и сътрудничество. Няколко пъти седмично разузнавателните самолети „Орион” на северните съседи приближават държавната граница на Русия. Руските изтребители излитат за прихващане, идентифициране на бордовия номер, принадлежността към въоръжените сили и патрулиране. Излъчванията на системите за насочване на оръжието също дисциплинират неканените гости. Това е многогодишна практика.

Арктическите държави – САЩ, Канада, Норвегия и Дания (от страна на Гренландия) – се състезават в защита на националните интереси. Норвегия прехвърли няколко военни обекта и най-голямата бригада на Полярния кръг. Датчаните формираха специално подразделение в Гренландия. Канада провежда военни учения и готви запасняци за операции в Задполярието.

Но все повече хора започват да осъзнават международния смисъл на националната сигурност. Тези дни норвежкият дипломат и политик Торвалд Столтенберг отбеляза: „Ние не можем да гарантираме сигурност без Русия, а също и срещу Русия… Споделям гледната точка на Лавров. Важно е да продължим регионалното сътрудничество на Север”.

Задполярни дарове ще има за много поколения. Затоплянето на климата и топенето на ледовете правят природните ресурси по-достъпни. „Общите  запаси на вероятните нефтени и газови ресурси в Арктика се оценяват на 90 милиарда барела нефт, почти 1700 трилиона кубични фута природен газ и 44 милиарда барела втечнен природен газ. При това по-голямата част от това богатство се намира в арктическата зона на Русия, а 22 големи находища са близо до крайбрежието на Архангелска област, в Баренцево и Карско море”, – съобщи неотдавна губернаторът на Архангелска област Игор Орлов. Северният морски път обещава да стане алтернатива на Суецкия канал.

Завръщането на Русия в Арктика е с акцент върху грижата за природата, за чистотата на планетарните водни запаси и биоресурси. Един от приоритетите на военната дейност в Задполярието е екологичната сигурност. От 2015 г. еколозите от Северния флот ще поемат отговорност за Мурманска и Архангелска област, Ненецкият автономен окръг, република Коми и арктическите острови.

Източник: „Гласът на Русия“