Русия няма да предпочете Европа пред Китай

Популярността на германския външен министър Зигмар Габриел рязко нараства в собствената му страна. Още при обсъждане законопроекта на Конгреса на САЩ за новите антируски санкции, той (заедно с австрийския канцлер) остро ги разкритикува, квалифицирайки ги като „повече от проблемни“:

„Новата правова ситуация в САЩ е диаметрално противоположна на интересите на Германия и на Европейския съюз“, заяви Габриел, цитиран от Поглед.инфо.

Впрочем, в германското общество има почти пълен консенсус по този въпрос: 83% не одобряват санкциите, а само 6% ги подкрепят. Но според обясненията на Габриел, необходимостта от сближаване с Русия не произтичала само от ползите за самата Германия; самата Русия го искала, защото е разочарована от отношенията си със САЩ и Китай.

Къде греши Габриел? Русия се отвърна от Европа след като се убеди през 2014г., че напълно й липса геополитическа самостоятелност. Винаги сме разделяли САЩ от Европа, по-точно континентална Европа от англосаксите; защото антируската политика на Европа всъщност е подчинена на политиката на англосаксите.

Обръщането към Китай и целият завой на изток и на юг не е толкова реакция на конфликта със Запада, колкото напълно осъзнат, исторически избор на Кремъл: Русия отдавна трябваше да се върне към рускоцентрична политика, да се отърве от прекомерната ориентация и зависимостта от Запада, осъзната още от Петър Първи, но придобила в пост-съветската ера особено болезнен характер. Стратегическите интереси на Русия и Китай имат много общо помежду си, което е най-добрата гаранция за равноправни отношения. Новият Път на коприната минава през Русия, за да свърже китайският завод с 600 милиона европейски потребители.

А геополитическата ос Берлин-Москва-Пекин представлява най-добрия начин за засилване на трите държави; и в Русия считат, че в Германия всяка година все повече хора разбират това.