Русия и Турция основават съвместен инвестиционен фонд

Русия и Турция ще основат съвместен инвестиционен фонд с първоначален капитал от 1 млрд. долара. Това съобщава министърът на икономиката на Турция Нихат Зейбекчъ, цитиран от държавната Анадолска информационна агенция, предава Ройтерс.

Зейбекчъ и руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев вече са подписали съвместна декларация за стартирането на фонда.

Москва и Анкара ще осигурят първоначално по 500 млн. долара за фонда. В бъдеще капиталът му може да бъде увеличен допълнително.

Отношенията между Турция и Русия се влошиха през ноември 2015 г., след като турски пилоти свалиха руски боен самолет в близост до границата със Сирия. Тогава руските власти прекратиха всякакви съвместни инвестиции и забраниха и на руските туристи да пътуват до Турция.

След няколко месеца последва извинение от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, което даде нов тласък в отношенията между Москва и Анкара. Двете страни подновиха и плановете за изграждането на газопровода по дъното на Черно море „Турски поток“, за който „Газпром“ наскоро получи първите си разрешителни.

Проектът ще се обсъжда на енергиен форум, който започна на 9 октомври в Турция. Днес на посещение в югоизточната ни съседка пристига и президентът на Русия Владимир Путин.

Путин и Ердоган се очаква да обсъдят, освен „Турски поток“, и ситуацията в Сирия, другият общ енергиен проект – за ядрена електроцентрала в близост до границата на Турция с България, двустранната търговия и други въпроси.

Конкретно за „Турски поток“ очакванията за резултатите от срещата между Ердоган и Путин са много високи. Според анализатори вероятно ще бъде даден официален старт на проекта.

„Турски поток“ замени „Южен поток“ като проект за газопровод през Черно море, след като България спря плановете за строителството на съоръжението, което не отговаряше на третия енергиен пакет на Европейския съюз (ЕС).

“Турски поток“ предвижда да доставя руски газ до Турция и оттам през Гърция доставките да отиват към Европа. Според първоначалните оценки проектът ще струва около 11,4 млрд. евро.

Източник: investor.bg