Путин поздрави Патриарх Кирил с петата годишнина от интронизацията му

Руския президент Владимир Путин поздрави Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил с петата годишнина от интронизацията му и подчерта огромния принос  на Предстоятеля на Руската Православна Църква, както в религиозната, така и в обществената дейност, излезе съобщение в сайта на руския президент.

„Сигурен съм, че тези пет години за Вас за изминали бързо, сякаш един ден, защото Вие винаги сте близо до хората, винаги работите, занимавате се не само с религиозна дейност, но и с огромна обществена. Много Ви благодаря за което. Позволете ми да Ви пожелая здраве, и още много успехи в бъдеще“, каза Путин на срещата с Патриарх Кирил.

От своя страна, руския патриарх благодари държавния глава за поздравленията. „Наистина, последните пет години за мен изминаха като един ден, но същевременно осъзнавам, че това време беше по-особено, както в живота на Църквата, така и на Русия, много неща се променят“, каза той.

„Що се отнася до мен, то аз се опитвам да съдействам до колкото мога на всичко онова добро, което се случва в живота на нашия народ, на Църквата, разбира се и съдействието  за доброто развитие на нашето отечество. Не преувеличавам възможностите, уповавам се но Божията воля, но смятам, че наистина народа ни и Църквата ни имат голям потенциал за развитие в името на общото благо“, добави Патриарх Кирил.

Напомняме, че интронизацията на митрополит Смоленски и Калининградски  Кирил се състоя  на 1 февруари 2009 година. Този ден по традиция се отбелязва от Църквата като празник..