Престрелки в Славянск

Украинските спецчасти започнаха акция срещу протестиращи в източния град Славянск, в Донецка област, съобщава ИТАР-ТАСС. Бойни хеликоптери и гранатомети са били използвани в щурма срещу протестиращите, съобщават очевидци в социалната мрежа Facebook.

По информация на пресслужбата на Донецката областна администрация, в резултат на престрелки при провеждането на антитерористичната акция в Славянск е загинал един човек, а 9 са били ранени.

В Славянск взеха под свой контрол привържениците от Донецка република, която бе провъзгласена няколко дни по-рано в Донецк в знак на протеста срещу преврата в Киев.

Кивската власт реши да предприеме силови мерки за потушаването на протестите в Славянск след среща с директора на ЦРУ. Според съобщение от „Интерфакс“, директорът на ЦРУ Джон Бренан е посетил Киев и е провел серия от срещи с ръководители на силовия блок на Украйна. „По наши данни, директорът на ЦРУ е пристигнал в украинската столица под чуждо име”, се съобщава още от агенцията.

„Интерфакс” отбеляза още, че „американският гост е провел серия от срещи с ръководството на страната и ред консултации с ръководители на силовия блок”. „По непотвърдени засега данни, решението за силовата операция в Югоизточна Украйна (в Славянск) е било съгласувано именно с него”, добавиха още от агенцията. Експерти единодушно са на мнение, че ако тази информация се потвърди, то отговорността за избухването на гражданска война в Украйна ще легне и на САЩ.

Междувременно, на изток в Украйна още два града се присъединиха към самопровъзгласената Донецка република – Мариупол и Енакиево.