Пол Крейг Робъртс: Европа вече разбра, че САЩ режисираха „руската заплаха”

Най-накрая Европа трябва да осъзнае кой е истинската заплаха – Русия или Вашингтон, чиято политика подтиква Стария свят към никому не нужни проблеми, пише известният американски политолог Пол Крейг Робъртс в блога си, предаде РИА Новости.

Политологът напомня, че през юни изтича срокът на действие на санкциите против Русия, ако членовете на Европарламента не приемат единодушно решение за тяхното продължаване. Той отбелязва, че мнозина страни вече се изказват против такова решение, например негативна позиция против него вече са изказали Чехия и Гърция.

„Държавният секретар на САЩ Джон Кери знае за нарастващата опозиция на политиката на санкции. Използвайки три основни инструмента в американската външна политика – лобизъм, заплаха и натиск – Вашингтон вече предупреди европейските си протежета за потенциалните последствия от отказа да се продължат санкциите против Москва. През юни ще видим дали на САЩ се е удало да потуши протестът с помощта на заплахите”, пише Робъртс.

В Европа трябва да разберат, счита политологът, действително ли „възмездието за неподчинението” на Вашингтон ще се окаже осезателно. Според него тоталната конфронтация с Русия не е изгодна за страните от ЕС, тъй като противопоставянето в пиковата си точка може да „разруши самата Европа”.

„Мащабът на конфликта с Русия, към който Вашингтон тласка Европа, може силно да отслаби хватката на САЩ спрямо европейските държави. Раздувайки „руската заплаха”, Америка се опитва да удържи Европа под своето „крило”. Вашингтон дотолкова явно режисираше тази „заплаха”, че в самата Европа започнаха да разбират, че политиката на САЩ ще доведат Стария свят до пряка конфронтация с Русия.” Според политолога в Европа трябва най-сетне да решат кой представлява по-голяма заплаха за световната сигурност – Вашингтон или Москва.

Робъртс отбелязва, че под твърденията на САЩ за „заплаха” все още няма факти: няма никакви доказателства за военно присъствие на Русия в Украйна или опити на Москва да заплашва страни от Източна Европа.