Къде в Русия парите се чувстват добре?

За някои места се получиха изненадващи резултати. В Москва и Подмосковието няма проблеми с работната ръка и търсенето на различни стоки е добро. Но пък в Калининградска и Амурска област предприемачите имат повече данъчни облекчения. Някои региони, които по традиция са на дъното на различните класации, сега се изместиха към средата. Един от тях е Дагестан, който без малко да влезе в първата десятка – сега заема 11 място.
„При изготвянето на класацията бяха отчетени шест комплексни показателя: работна ръка, търсене на стоки от първа необходимост, както и стоки с по-дълготрайна употреба – обяснява експертът от списанието Андрей Школин. – Освен това бе проучено състоянието на инфраструктурата и икономиката, спецификата на регионалната данъчна политика. Всички критерии имаха еднаква тежест. Мястото в класацията зависи от сбор на коефициенти“.
Водач в общата листа е Москва. Тя заема първо място и по показател „Работна ръка“. Отчиташе се не само броя на икономически активното население, но и квалификацията на кадрите, тяхната стойност. В Москва може да намерите всякакви специалисти. Положението с кадрите е също така добро и в Краснодарския край, който е на второ място. Челната тройка в тази номинация завършва с Ростовска област.
От значение е и настроението на потребителите, както и разходите за издръжка в дадения регион. Например един средностатистически московчанин, включително бебетата и старците, за половин година харчи за храна почти 80 000 рубли. А един жител на Ингушетия – само 5 758 рубли. Но пък търговията на дребно в републиката бележи най-голям ръст. Ако говорим за конкретни позиции в класацията по отношение на двата вида търсене, второто място след Москва заема Подмосковието, след него се нареждат Свердловска и Тюменска области. Санкт-Петербург остава на пето място.
За да се оцени икономическото положение експертите се спират на три ключови показателя: промишлено производство, среден темп на растеж и инвестиции в дълготрайни материални активи, като се отчита динамиката им през изминалата половин година, както и за периода от януари до юни през предходните три години. Оказа се, че лидерът е Астраханска област. След нея са Ингушетия, Карачаево-Черкесия, Магаданска област и Калмикия. Нито един от тези региони не попадна в първата десятка на общата класация.
При данъците също имаше изненада. Не всички губернатори прилагат фискални мерки за стимулиране на регионалните икономики. Лидерите в тази насока са: Калининградска, Амурска, Свердловска, Саратовска области и Пермския край.

error: Съдържанието ни е авторско!