За руския характер

Владимир Путин: «Ние сме по-малко пресметливи от представителите на другите народи, но затова нашата душа е по-широка»

Струва ми се, че руският човек, или да се изразя по-обхватно, човекът на руския свят, той преди всичко мисли за това, че има някакво висше морално предназначение за самия човек, някакво висше морално начало. И затова руският човек, човекът на руския свят е обърнат повече не към себе си, любимия…

Въпреки че, разбира се, в ежедневния живот ние всички мислим как да живеем по-богато, по-добре, да бъдем по-здрави, да помогнем на семейството, но все пак това не са главните ценности, руският човек е разгърнат навън. Ето например, западните ценности се заключават точно в това, че човекът е сам, в себе си, и мерило за успеха е личният успех, и обществото признава това. Колкото е по-успешен отделният човек, толкова той е по-добър.

При нас това не е достатъчно. Даже много богатите хора, въпреки всичко казват:  «Е, спечелих милиони и милиарди, а след това какво?»  Това е разгръщане навън, към  обществото. Струва ми се, че само в нашия народ е могла да се роди известната поговорка: «На миру и смерть красна» (За света и смъртта е прекрасна). Как така? Смърт — това какво е? Това е ужас. Не, оказва се, че за света и смъртта е прекрасна. Какво е това „за света“ («на миру»)? Това означава, смърт за приятелите , за своя народ, говорейки на съвременен език, за Отечеството.

Ето, в това се изразяват дълбоките корени на нашия патриотизъм. Оттук и масовият героизъм по време на военни конфликти и войни и даже саможертва в мирно време. Оттук и чувството за принадлежност са нашите семейни ценности. Разбира се, ние не сме по-малко прагматични, по-малко благоразумни в сравнение с представителите на другите народи, но сме с по-широка душа. Може би, в това се отразява и величието на нашата страна, нейните необозрими размери. Ние сме по-щедри по душа.

С това, аз не желая никого да обидя. Много народи имат своите преимущества, но тези безусловно, са наши“.

http://portal-kultura.ru/articles/country/37993-vladimir-putin-my-menee-raschetlivy-chem-predstaviteli-drugikh-narodov-zato-my-poshire-dushoy/