В Русия обмислят легализацията на продажбата на алкохол в интернет

В Русия обмислят да се легализира продажбата на алкохол в интернет. Инициативата е събрала подписите на всички големи играчи на алкохолния пазар в страната като Съюза на производителите на алкохолна продукция, Съюзът на винарите и винопроизводителите в Русия, Комитетът на производителите на алкохолна продукция и Русбренд.

До регулатора на алкохолния пазар Росалкогольрегулирование (РАР) е изпратено нарочно писмо. Регулаторът ще трябва да издава необходимите за това документи, пише в. „Ведомости“.

Ведомството има един месец да вземе решение. Забраната за продажба на алкохол чрез руския интернет е забранена от 2007 г. През последвалите месеци бяха правени многократни опити за нейното заобикаляне.

Сегашните инициатори предлагат лиценз за продажбата чрез глобалната мрежа да имат само тези компании, които отговарят и на нормалните изисквания за производството и продажбата на алкохол. Освен това те трябва да имат безупречно данъчно досие.

Фирмите трябва да гарантират, че няма да продават спиртни напитки на малолетни и непълнолетни. Освен това те няма да имат право да правят и ценови дъмпинг.

Сайтовете, които нарушават правилата, щели да бъдат затваряни принудително.

Производството на водка в Русия за миналата 2014 г. е намаляло с 22,3%, а доставките от заводите – с 24,8%. Това е рекорден спад в съвременната история, пише в. „Комерсант“, позовавайки се на данни от Федералната агенция за държавна статистика „Росстат“, собщават fakti.bg.