Белият дом: Правителството на САЩ споделя оценката, че Путин бил корумпиран

Мнението на министерството на финансите на САЩ за това, че руският президент Владимир Путин е корумпиран съответства на позициите на администрацията на президента Барак Обама. Това заяви в четвъртък прессекретарят на Белия Дом Джош Ърнест, коментирайки по молба на журналисти изказванията на зам.-министъра на финансите на САЩ Адам Шубин във филма, излъчен по британската телевизия BBC, предаде ТАСС.

В излъчения филм Шубин твърди, че някои действия на руския президент са насочени към лично облагодетелстване и забогатяване. Отговаряйки на въпрос, придържа ли се администрацията на Обама към същото мнение, прессекретарят на Белия дом заяви: „Това е оценка на министерството на финансите на САЩ. Тя напълно отразява мнението на администрацията“.

Когато журналисти попитаха, защо в такъв случай Съединените щати не въвеждат санкции персонално срещу руския президент, Ърнест припомни, че по-рано американските санкции са били въведени срещу редица руски официални лица и компании. По думите му, с този въпрос се занимава именно министерството на финансите и въпросът за възможностите и целесъобразността на допълнителните санкции се обсъжда вътре във ведомството. Консултации по тази тема САЩ провеждат и с европейските си съюзници. „Ние обаче никога не обявяваме предварително срещу кого планираме да въведем санкции“, добави Ърнест.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки филма на BBC, го нарече „чиста измислица и клевета, която е напълно безпочвена“. „Ако те (министерството на финансите на САЩ) оставят подобни официални заявления без доказателства, то това хвърля сянка върху репутацията на това ведомство“, каза представителят на Кремъл.

„Като цяло ние сме свикнали на подобни журналистически измислици, свързани или с некомпетентност и преследване на „жълтини“, или режисирани кампании“, отбеляза той. „В този случай, разбира се, ние неволно обръщаме внимание на това, че появата на подобни материали съвпада по време с квази-съдебните упражнения в някои страни, с публикациите в доста уважавани издания с аналогично съдържание“, добави Песков.

В същото време в Кремъл по-рано заявиха, че не очакват епизодът със заявлението на Шубин да влоши и без това напрегнатите отношения между Москва и Вашингтон. „Честно казано, отношенията в момента не са в най-добрата си форма. В такава форма са, че подобна лъжа едва ли може още повече да ги усложни“, констатира Песков.