Без шистов газ у нас, газовият хъб уговорен на 99%

Борисов обеща да не пипа мораториума, но не се зарече за в бъдеще

Шистов газ у нас няма да се добива. Има мораториум в момента и той няма да бъде вдигнат. Това гарантира от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов. Въпросът беше повдигнат от АБВ и е в контекста на посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери у нас утре и исканията от години от страна на Америка да добива шистов газ в България, пише dartsnews

Припомняме, че предишното правителство на Борисов наложи мораториум върху добива след широкия отпор, който срещна тази идея у нас. „Не бива обаче да казваме, че никога няма да добиваме шистов газ, защото един ден може да ни предложат технология, която да не замърсява околната среда“, добави обаче Борисов.

„Системата за газов хъб в България вече е сложена на масата на ЕК“, обобщи в пленарна зала министър-председателят. Той обясни на депутатите, че няма държава, през която да може да мине тръба за доставка на газ без да се спазва Третия енергиен пакет. „Дали ще е Гърция, Македония, Сърбия, това важи за всички страни. Много по-добре би било „Южен поток“  да мине през България и да спретнем голям хъб, който да се оперира от фирми на Европейската комисия“, обясни Борисов.

Премиерът каза още, че газовият хъб е уговорен на 99%. „Докато не видя обаче парите, никога не казвам 100%. Идеята е интерконекторната връзка с Гърция да ни я финансира на 100%  ЕК, това са някъде около 200 млн. Не са малко пари. Тогава ще имаме възможност през реверса, ако доставят евтин втечнен газ в Гърция, да може да го взимаме оттам“, посочи той.

Относно „Южен поток“ Борисов обясни: „Опитвам се и успявам да търся единодействие, а не конфронтация за „Южен Поток“. За проекта България е дала правомощия на Европейската комисия и Брюксел представлява страната в преговорите. Имаме прекрасна организация с ръководители на Русия и в момента, в който има какво да им предложим, ще се чуем с тях. Откакто възстановихме разговорите с Русия няма един ред от руска страна – за това комисаря отива да пита Русия дали ще има или не „Южен поток“.