Аштън Картър: САЩ няма да се откажат от политиката на сдържане след споразумението с Иран

САЩ няма да се откажат от „политиката на сдържане“ в светлината на постигнатото споразумение по ядрената програма на Иран и както и преди са готови да използват сила, заяви американският министър на отбраната Аштън Картър, предаде РИА Новости.

„Сдържането остава най- важният компонент в националната сигурност на САЩ. Министерството на отбраната ще бъде готово винаги да защитава САЩ и американските интереси. Нашите въоръжени сили , включително десетките хиляди американски военнослужещи в Близкия изток, неотклонно поддържат силното ни присъствие в Персийския залив“, съобщи Картър.

„Ние сме готови да подкрепяме сигурността на нашите приятели и съюзници в региона, включително Израел. Ние ще използваме военен вариант, ако това е необходимо“, се казва още в изявлението на Картър.

Изказването на министъра е доста по-войнствено от това на президента Барак Обама и държавния секретар Джон Кери, които заявиха, че споразумението предотвратява напълно създаването от Иран на ядрено оръжие. Обама добави също, че в отношенията между САЩ и Иран „се открива ново направление“. При това американският президент заяви, че САЩ не възнамеряват да отменят санкциите срещу Иран, които не са свързани с ядрената проблематика.

Следващата седмица Картър ще посети Израел, за да увери противника на споразумението с Техеран – израелския премиер Бенямин Нетаняху в това, че САЩ както и преди възнамеряват да защитават Израел и няма да допуснат „заплахи от страна на Иран“.