Конференция за многополярността – проф. Никола Аврейски

Българският учен Никола Аврейски посочи основните грешки на САЩ преди неизбежния им крах

По време на Глобалната конференция за многополярността българският учен Никола Аврейски каза, че мечтата на САЩ за еднополюсен свят така и не се сбъдна. Той посочи основните грешки на Щатите, които неизбежно ще доведат до краха на хегемона.

Единственият правилен модел на света е множеството цивилизации, казва Никола Аврейски, учен-международник от България. Той говори за позицията си по време на Глобалната конференция за многополярността.

Никола Аврейски припомни, че принципът на националния суверенитет е твърдо залегнал в основата на съвременното международно право. Освен това според теорията на цивилизациите светът също е многополюсен, каза Аврейски и представи основата на изводите си:

„Британският проф. Арнълд Тойнби различаваше 34 различни съществували някога цивилизации и твърдеше, че от тях са оцелели само пет. В схемата на харвардския проф. Самюъл Хънтингтън съществуващите в края на ХХ век цивилизации са 8, като в процес на формиране е девета – Африканската. За разлика от Тойнби, Хънтигтън беше убеден, че оцелелите цивилизации не вървят към своята универсализация, а че всяка една от тях има спасителните възможности да се обединява около една държава ядро, да се самовъзпроизвежда и да отстоява своето право на независимо развитие. Хънтингтън дори пророчески своевременно предупреди, че опитът на Западната цивилизация с държава ядро САЩ да погълне останалите цивилизации неизбежно ще доведе до конфронтация с всички други цивилизации, до тяхното съюзяване на антизападна основа с риска от тотален сблъсък, при който Западът ще се изправи пред проблема за оцеляването на самия Запад.

Но заслепени от неочаквания край на Студената война, САЩ пренебрегнаха традициите в международното общуване и политическия реализъм и лансираха визията за „нов световен ред”, свеждащ се до изграждане на нова международна система, доминирана от Вашингтон и основана на американските национални интереси”.

Съединените щати поеха ролята на единствен гарант за световната сигурност, лидер на световната икономика и защитник на демократичните промени в целия свят. Но идеята за еднополюсен свят си остана само идея. Светът не  тръгна по този път, сигурен е Никола Аврейски. Арабският свят вече се разграничи от САЩ. Китай също изрично заявява, че ще се противопостави на политиката на хегемония. По този път върви и Русия.

Източник:

https://tsargrad.tv/news/bolgarskij-uchjonyj-nikola-avrejski-ukazal-na-glavnye-oshibki-ssha-pered-ih-neminuemym-krahom_774410