Делегация на Международното движение на русофилите на среща в руския Сенат

Да се разгледа възможността 24 май да стане официален празник в Русия, както е в България, Сърбия и Македония. Това е предложил официално на среща в руския Сенат генералният секретар на Международното движение на русофилите Николай Малинов.

Той е в руската столица като ръководител на делегация от наблюдатели за президентските избори. В нея влизат още бившият словашки премиер и председател на  Международната асоциация „Приятели на Крим“ Ян Чарногурски, както и заместник-генералният секретар на движението Сюлейман Анта Ндяй от Сенегал, който ръководи и Африканския форум за възраждане.  Делегацията е в Русия по покана на председателя на Съвета на Руската федерация Валентина Матвиенко.

Идеята на Малинов за обявяването на 24 май за официален празник в Русия беше формулирана на последния конгрес на Международното движение на русофилите и окончателната й цел е всичките 11 славянски държави да последват този пример. От руска страна в разговора взеха участие заместник-председателят на Съвета на Руската федерация Константин Косачов и заместник-председателката на комитета на  Съвета на федерацията по култура и образование Людмила Скаковска.

„Съветът на федерацията е готов да бъде ваш партньор и съюзник като ясно разбираме, че Международното движение на русофилите е обединение на чуждестранни граждани, които искат приятелски отношения между своите държави и Русия“, отбеляза Косачов в своето обръщение.

На срещата си в Сената Малинов е поискал на активистите на движението да се издават дългосрочни визи за Русия, което ще улесни значително работата им.

Представителите от делегацията на Международното движение на русофилите ще бъдат наблюдатели в град Твер. На срещите си в Сената те са били информирани, че на президентските избори в Русия ще има 700 наблюдатели от 106 страни.

„Въпреки, че изборът на президент е въпрос, който засяга руския народ, такова високо представителство демонстрира големия интерес и значение на тези избори и им дава голяма легитимност“, коментира Малинов. Според него самият начин на провеждане на вота, който ще се състои в рамките на 3 дни, представлява голям интерес за всеки човек, който се интересува от политика и нейната технология.

Председателят на Международното движение на русофилите отбеляза и демократичния начин, по който е решен спорен въпрос в България, като кодовете за достъп до машините. В Русия представителите на всички кандидати имат възможност за равен достъп, а това чувствително намалява всички притеснения от фалшификация на вота.