Как изглежда цъфтящата Арктическа Тундра

Лятото пристигна в северната част на Русия и мрачната, студена тундра внезапно е покрита с килим от най-ярките цветове, които можете да си представите.

                         Летен арктичен пейзаж.

Отвъд Арктическия кръг лятото идва късно, но внезапно и безкомпромисно. Изглежда, че само вчера хората правеха снежни човеци с децата, но днес те вече вадят слънцезащитните продукти и се наслаждават на полярния ден, през който свети почти денонощно.

                                  Изглед от планината, Чукотка.

 Какво цъфти в тундрата?

Една от най-красивите черти на арктическото лято е цъфтящата тундра, когато изпод разтопения сняг се появяват невероятно ярки растения. Сезонът на цъфтеж започва около средата на юни (колкото по на север отивате, толкова по-късно ).

      Зелен храст върху голям камък на Колския полуостров в тундрата

Отначало цялата тундра се превръща от бяла снежна безкрайност в зелен килим от мек мъх. След броени дни по него се появяват цветя, щръкнали сред студените сиви скали. Накъдето и да погледнеш животът кипи.

                                    Лиственица на Таймир

Игличките на лиственицата започват да зеленеят и цъфтят цели поляни теменужки и розови и жълти рододендрони. В арктическите ширини те са толкова често срещани, колкото кокичетата в горите извън Москва.

        Бели цветя на сибирски анемонаструм . Полуостров Камчатка.

Полярното растение, известно като „скален жасмин“ (Androsace), прилича на външен вид на маргаритки, докато видът сибирски анемонаструм наподобява градинския нарцис.

Стъблата на примулите (растения с малки лилави пъпки) често изглеждат „рошави“. Природата е изобретила „шубичка“, за да ги предпази от студа (защото летните горещини често се редуват със слана през нощта).

                                 Дива къпина на брега на Баренцово море

Тундрата е украсена не само с цветя, но и с летни плодове. През лятото в Арктика се събират северни боровинки, дива къпина, клюква и червена боровинка.

Романтика и маргаритки

Въпреки че тундрата може винаги да изглежда като тундра, растенията, които растат в нея, са малко по-различни във всеки регион на Русия. В Полярния Урал можете да видите редкия цъфтеж на сибирското цвете, известно  като сибирска роза. Цветните му пъпки наистина наподобяват рози, а цветът му е огнено оранжев.

                                    Тролиус или сибирски рози, Таймир.

В Чукотка има около 400 вида мъхове и лишеи. Често можете да срещнете и храсти върбовка. Хората я варят като чай ( всъщност е известна като „иван-чай“ ).

      Пейзаж на Чукотската тундра с растения джуджета (dwarf fireweed) .

А по бреговете на Източносибирско море, в непосредствена близост до Северния ледовит океан, природата върши направо чудеса. Обикновените или градинските маргаритки задават тона. Най-северният град на Русия, Певек (69°42′), дори е известен като „градът на романтиците и маргаритките“.

     Красиво поле с маргаритки в село Устье, Ненецки автономен окръг.

 

Източник:

https://www.russiabeyond.com/travel/336300-arctic-tundra-bloom-russia