Каква е разликата между Далечния север, руския Север и Арктика?

Когато четете за различни региони на Русия често ще видите най-различни имена за северните територии на страната. Защо са измислени и какво означават те?

Северът в Русия е много различен! Когато четете за регионитe на Русия често ще видите различни имена за северните й територии. В същото време северът не винаги е свързан с географията.

Руският север е културно-историческо понятие и най-често се отнася за жителите на северозападната част на Русия. Вологда, Архангелск, отдалечените поморски села по бреговете на Бяло море – това е руският Север.

Далечният север е социално-икономически термин, въведен през съветските години. Принадлежи към регионите на Русия със суров климат и трудни условия за живот. Това са райони на вечна замръзналост от Ямал до Чукотка и труднодостъпните райони на Сибир и редица селища в Република Тува.

Арктика от своя страна се отнася точно за регионите отвъд Арктическия кръг (например Мурманск и Норилск). В началото на 2000-те години се появява и концепцията за Арктическата зона, специална икономическа зона, където действат определени преференции за инвеститорите.

Руският север – това е култура и история

Какво си представяте, когато четете за руския Север? Най-вероятно големи дървени къщи, древни величествени църкви, гъсти гори, които са пълни с боровинки и къпини, реки със скалисти брегове и студени води. В общи линии това е вярно. Но основното са хората, които живеят там.

Първоначално понятието руски Север се появява в края на XIX век в записките на губернатора на Архангелск, за да обобщи културата на хората, живеещи в северозападната част на Русия. След това терминът започва да се използва както в литературата, така и в научните изследвания.

                Постановка «Дом у дороги» ансамбля «Русский Север»

Жителите на руския Север наистина са обединени от обща култура, начин на живот, те много ценят старите традиции и имат близък диалект – „окат“. Освен това тяхната кухня (базирана на прости и питателни рибни ястия) и техните занаяти са сходни. Много от „руските северняци“ са потомци на поморите.

Териториално те живеят по бреговете на Баренцово и Бяло море, както и на река Северна Двина. Границите на руския север не винаги съвпадат с административните граници на руските региони. Частично те включват Архангелска, Мурманска, Ярославска, Кировска, Ленинградска (не Санкт Петербург!) области, както и републиките Карелия, Коми и Ненецкия автономен окръг. Вологодска област принадлежи изцяло на руския Север и именно град Вологда се счита за неговата душа.

Архангелски регион

Анадир

Такива региони включват територии отвъд Арктическия кръг, Далечния изток, части на Урал, някои региони на Южен Сибир (отдалечени селища на Тува и Алтай). И въпреки че географски не са на север, те са приравнени към териториите на Далечния север в законодателното ниво. Получава се така, че заедно с тях Далечният север заема около 70% от цялата страна!

Салехард

Въпреки тази огромна територия, по-малко от 12 милиона руснаци живеят в Далечния север, тоест само 7% от населението на страната. Но за тях за измислени специални програми за поддръжка. Те включват така наречения „северен коефициент“ (увеличение на трудовия стаж), допълнителен отпуск, заплащане на пътуването до място за почивка веднъж на две години, заплащане при преместване за работа в Далечния север.

Освен това всяка година преди зимния сезон (който настъпва в средата на есента или по-рано) държавата организира „северна доставка“. В отдалечените райони се доставят гориво, лекарства, храни, стоки за бита. Разбира се тук функционират и частни доставчици.

Арктика – това е територията отвъд Арктическия кръг

Под Арктика се има предвид именно тези области, които се намират на север от Северния полярен кръг. Сред тях са териториите на Мурманска област, Ненецкия автономен окръг, Ямало-Ненецки автономен окръг, северната част на Красноярския край (град Норилск), град Воркута в Република Коми и други. Има както континентална земя, така и много острови в Северния ледовит океан, включително и безлюдни такива.

                              Мурманск
През Арктика минава Северният морски път – тоест най-краткият път между Европа и Азия през Северния ледовит океан. Тук има и богати запаси от прясна вода и полезни изкопаеми. Освен Русия свои полярни владения имат САЩ, Норвегия, Канада и Дания. Горната граница минава по Северния полюс, а размерите на секторите и правата върху акваторията се регулират от международни конвенции.

Норилск

Освен това в началото на 2000-те години в Русия е въведена концепцията за арктическата зона – това е специална икономическа зона, където има определени отстъпки за инвеститорите. В Арктика се включва и територии на юг от Арктическия кръг като град Архангелск.

Има ли територии, които принадлежат към всички тези понятия едновременно?

 Източници:

https://bg.russiabeyond.com/history/339288-razlika-dalechen-sever-ruski-sever-arktika

https://www.krassever.ru/news/postanovka-dom-u-dorogi-ansamblya-russkiy-sever-stala-dostupna-v-internete

http://www.k2000.ru/dom3

https://gfhome.ru/file/russkiy-sever-0

https://tursputnik.com/2014/02/surovyy-russkiy-sever.html

В Вологодской области деревни разрастутся за счет городских жителей