Българско присъствие на форума «Африка-Русия»

В Санкт Петербург започна двудневната среща на върха Русия-Африка. Участие са потвърдили 49 държави, 17 от които са представени от държавни глави. Срещата е домакин и на руско-африкански икономически и хуманитарен форум.
Целта на срещата на високо ниво и провеждащия се в нейните рамки форум е да засили „всеобхватното и равноправно сътрудничество“ на Москва с африканските страни в областта на политиката, сигурността, икономиката, както и в научната, техническата и хуманитарната област

Важно е да се отбележи, че на такова значимо международно събитие има и българско присъствие. Както виждате на кадъра- Дилма Русефф и  председателят на Международно движение на русофилите Николай Малинов.

След форума Русия-Африка може да се появят представителства на Международното движение на русофилите (МДР) в африканските страни. Председателят на Международно движение Николай Малинов смята, че това е една от важните задачи за участието на организацията във форума.

Участници от Международното движение на русофилите от девет страни ще обсъдят използването на руските инструменти на меката сила в Африка, които се превръщат в отговор на русофобската кампания, подета от колективния Запад. Също така в секцията „Развитие на движението на русофилите в Африка“ се планира да се обсъди популяризирането на руската култура на континента и изучаването на руския език.
Важна част от дискусията ще бъде разширяването на личните контакти между хората. 

Днес Африка все повече се утвърждава като един от полюсите на формиращия се многополярен свят. Тук положителните промени набират скорост в производството и селското стопанство, в транспортната инфраструктура и енергийния комплекс, в здравеопазването и образованието и в други области.

Потенциалът на африканския континент е огромен. Редица експерти смятат, че африканската икономика е способна на също толкова впечатляващ икономически пробив, който направи Югоизточна Азия през втората половина на 20 век. Населението на континента расте бързо, а делът на населението в трудоспособна възраст вече е най-големият в света. При благоприятни условия икономиката на Африка може да надмине и най-смелите очаквания. Преди няколко години Международният валутен фонд отчете рекордни темпове на растеж в няколко страни на юг от Сахара едновременно.
Географското и геополитическо положение на България й позволява да играе ролята на свързващ елемент, своеобразен мост между Изтока и Запада. Правилното използване на тази позиция може да донесе значителни дивиденти на София. В сегашните условия ключовите принципи във външната политика на България трябва да бъдат именно принципите на многовекторността и суверенитета.

A.Z

https://bgr.news-front.info/2023/07/28/blgarsko-prisstvie-na-foruma-afrika-rusiya/