Умря Сергей Борисович Пушкин- праправнук на Александър Сергеевич Пушкин

Сергей Борисович Пушкин е потомък четвърто поколение на най-големия син на Александър Сергеевич – ген. Александър Александрович, участник в Руско-турската война.

10

Сергей Борисович става известен не само благодарение на роднинството с великия поет, той посвещава целия си живот на измерването на времето и честотата и става главен конструктор на първия свръх точен атомен часовник, наречен „Часовника на Пушкин“. До днес, този часовник се смята за най-точния в света. Ако не се калибрира, за 500 000 години „Часовникът на Пушкин“ може да изостане само с една секунда.

Сергей Борисович Пушкин е роден на 26 юли 1925 година. Детството и юношеството на потомъка на великия поет са изпълнени с не малко изпитания. Сережа нямал навършени 10 години когато скоропостижно умира майката Мария Мезенцева, която сама възпитавала децата си – Сергей и по-малкия брат Борис. За осиротелите деца продължил да се грижи дядото Сергей Петрович Мезенцев, останал вдовец преди революцията, след смъртта на неговата съпруга Вера Александровна, внучка на А.С. Пушкин. През 1937 година семейството е връхлетяно от нова трагедия, Сергей Мезенцев е репресиран и загива в лагерите. За да спаси момчетата, разрешение за осиновяване успява да получи сестрата на Вера Александровна. Анна Александровна Пушкина успяла да даде на момчетата не само добро възпитание и образование, но и знаменитата фамилия Пушкин.

Двамата братя се сражавали на фронта по време на Втората Световна война. Сергей Борисович попаднал на фронта през 1943 година. Като механик той поддържал самолетите-щурмоваци „Ил-2“ и изтребителите, които се връщали след бойни полети. Братът воювал на северния флот. Двамата се завърнали от войната живи, победители, с медали и ордени. Постъпили в институти и станали инженери .

Изображение

Сергей Борисович Пушкин, 1949г.

След института Сергей Борисович  работи в лаборатория, която по-късно става Всесъюзен научно-изследователски институт за физико-технически и радиотехнически измервания – понастоящем Институт по метрология на времето и пространството. С. Б. Пушкин заема поста заместник директор по научната част.

В Москве ушел из жизни праправнук Пушкина и изобретатель сверхточных часов. знаменитости, Москва, Пушкин, смерть, часы. НТВ.Ru: новости, видео, программы телеканала НТВ

Той е лауреат на Държавна награда, занимава се с проблемите на свръх точните измервания на честотата и времето, има над 150 публикувани в Русия и чужбина научни трудове, преведени на много езици. Като ръководител в Института по метрология, време и пространство, Сергей Борисович над 30 години несменяемо охранява  своя уникален часовник. „Часовникът на Пушкин“, който е държавен еталон за време и честота.

В Музея Пушкин отбелязват, че Сергей Пушкин е бил чест гост, приятел и дарител .

http://www.m24.ru/articles/78849

http://www.ntv.ru/novosti/1439696/

http://www.mirtv.ru/video/20987/,

http://metrologu.ru/index.php?showtopic=19157