Украйна – тежко болен пациент

Една година след управлението на проамериканската хунта в Киев – икономиката в страната е съсипана

Година след преврата в Киев тежко болният пациент — украинската икономика, продължава да е в състояние на агония. Страната де юре избягва банкрута, но де факто това вече не еднократно се случва през последните месеци.

Финансовата помощ от $27 млрд., отпусната от МВФ, се оказа недостатъчна. Не трябва да се забравя, че тази сума не е безвъзмездна помощ, а кредит, който подлежи на връщане. Властите се опитват да оставят включена животоподдържащата система, като вземат нови заеми и така ямата от дългове, в която Украйна се свлича, става все по-дълбока. През януари украинският дълг надхвърли 60% от БВП, а през тази година се очаква показателят да достигне над 100%.

Още през декември на Киев му трябваха $15 млрд., а по оценка на МВФ продължаването на войната в Донбас ще погълне допълнителни $19 млрд. С увеличаването на държавния дълг правителството за десетилетия напред вкарва народа в пропаст, казва лидерът на общественото движение „Украински избор” Виктор Медведчук. Вече дори обслужването на старите дългове се е превърнало в непосилно бреме, смята той. „Кредитите, които МВФ отпуска на Киев, ще доведат до пълно поробване на страната, твърди пред електронното издание Global Research професорът по икономика в университета на Мисури Майкъл Хадсън.

МВФ и другите финансови организации отпускат на Украйна толкова кредити, колкото са необходими за покриване на външния дълг. По всичко личи, че тази ситуация ще продължи и през тази година. Други източници на чужда валута в страната няма. Преките чуждестранни инвестиции през миналата година са намалели 10 пъти: от $4,1 млрд. през 2013г. до $0,4 млрд. през 2014 г. Освен това изтичането на капитали от страната значително се увеличи и за първата година от управлението на проамериканската хунта достигна $12 млрд.

Способността на страната да изпълнява задълженията си рязко ще спадне, ако правителството реши да помага на частните предприятия и банки с изплащането на външния им дълг, предупреждават експерти. Според тях, ако към държавния дълг се прибави и външният дълг на компаниите, общият размер на външния дълг ще достигне $135,89млрд. Тогава плащанията за тази година ще възлязат на $58,55 млрд., от които по държавния дълг ще са само $11млрд. Същевременно украинските предприятия практически няма откъде да вземат средства — над 50 на сто от тях са губещи.

За първите девет месеца на миналата година загубите на големите и малките предприятия достигнаха $14 млрд. По данни на Госстат в Украйна през 2014 г. промишленото производство е намаляло с 10,7 на сто, а БВП на страната по данни на Националната банка на Украйна — със 7,5 процента. Докато миналата година по това време златно-валутните резерви на Украйна са били около $17 млрд., сега те са едва $6,42 млрд.

Извън зависимостта от използваните юридически механизми, за да не се допусне несъстоятелност или фалит на държавата, тя фактически фалира, което се доказва от неспособността на Киев да обслужва дълговете си. Спецификата на сегашното положение е в това, че страната сега функционира така, сякаш се намира в състояние на след дефолт.

Миналата година Украинската национална банка (УНБ) пусна печатницата на пари да работи на пълни обороти. 50процента от държавния бюджет бяха финансирани от УНБ с нищо необезпечена национална валута. През 2015 г. е предвидена още по-голяма емисия на „кухи” пари. Хаотичната финансова политика на правителството доведе до фалита на около 40 банки.

Въпреки обявения план на МВФ за помощ на Украйна в размер на $17,5 млрд., финансовата агенция Fitch понижи оценката на държавния дълг на Украйна с една степен от ССС на СС. Планът ще помогне да се запълнят нуждите на страната от финансиране, но той трябва да бъде придружен от преструктуриране на дълга, който се държи от частни кредитори, отбелязват експерти.

Ескалацията на конфликта в Източна Украйна засегна тежко украинската икономика и прави вероятна хипотезата за дефолт в плащанията, добавя Fitch. Според агенцията дългът на Украйна е достигнал 72% от БВП, а след спада от 7,5% миналата година, се очаква рецесията да продължи през 2015 г. с 5-​процентово свиване на икономическата дейност.МВФ обяви, че общата финансова помощ за Киев ще достигне $40 млрд. за срок от следващите четири години, но тя ще бъде отпусната при условието на драстични икономически реформи. „Политическите рискове от провеждането на тези реформи са високи”, посочва Fitch, според която финансовата подкрепа на САЩ и ЕС за Украйна е от решаващо значение.

Много са характеристиките на сегашното катастрофално състояние на украинската икономика. Освен многомилиардните кредити и заеми, за които не се знае кога и въобще дали ще бъдат изплатени, това са: огромният дефицит на държавния бюджет, разбитата промишленост и селско стопанство, нестабилните доставки на енергийни ресурси, прекъснатите взаимноизгодни икономически и търговски връзки с Русия, блокираните съвместни производства, разрушената тежка индустрия в източната част на страната и разрушената инфраструктура, увеличаваща се емиграция. Година след поредния майдан Украйна е една от най-бедните страни в света, черна дупка, в която изчезват капитали./в. „Русия днес – Россия сегодня”