САЩ се завръщат на Балканите чрез разширяване на присъствието на НАТО

Предстоящото посещение на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в Черна гора е интересно, не само защото това е първото подобно посещение в страната за цялата ѝ история. Според дипломатически източници посещението в същността си отбелязва завръщането на САЩ на Балканския полуостров чрез разширяването на позициите на НАТО в региона, следващ член в което трябва да стане Македония, предаде “Коммесант“ и ИА Фокус.
Започващото на 1 август посещение на вицепрезидента Майк Пенс посещение в Подгорица бе определено от черногорските власти за историческо. Това не е учудващо. От установяването на дипломатическите отношения между двете страни през 1905 г. гост от такъв калибър не е пристигал в Черна гора.
Пристигането на Майкъл Пенс ще стане първото посещение на Балканите на един от най-ключовите представители на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп. По този начин новите власти във Вашингтон декларират намерението да върнат САЩ на Балканите, където те в последните години по същество не присъстваха.
Тази теза се потвърждава и от специалния пратеник на САЩ на Балканите Хойт Брайън Йи. „Ние предприемаме стъпки за укрепването на страните от Западните Балкани в борбата им срещу негативното влияние – Русия или други държави. Ние искаме да сме уверени, че и Русия, и която и да е друга държава по-трудно ще влияят на вътрешната и външната политика на Балканите“, заяви той.
Обозначено е и направлението на завръщането на САЩ в региона – то ще се провежда чрез разширяването на присъствието на НАТО в него. Очевидно е, че именно затова Черна гора е избрана – през юни тя официално стана 29-ти член на НАТО. Освен това Майк Пенс ще участва в американско-адриатическата среща на високо равнище, която ще премине на 2 август в Подгорица – този форум бе учреден през 2003 г. именно с цел „координация на активността и подкрепата на страните, които се интересуван от встъпване в НАТО“.
Характерно е и това, че съорганизатор на настоящата среща в Подгорица е и Македония. Тази страна може да стане следващия член на НАТО, при това в обозримото бъдеще – според запознати дипломатически източници „възможно след година-година и половина“.
В НАТО са готови да поканят Македония още от 2009 г., заедно с Хърватия и Албания. Но за това попречи спорът между Скопие и Атина за името. Дошлото на власт през май в Скопие правителство на Зоран Заев провъзгласи курс към ускорена интеграция в ЕС и НАТО и заради това е готово на отстъпки.
Влизането в НАТО се поддържа от повечето македонци – съдейки по допитванията, от около 80% от тях. Но приблизително толкова и от гражданите на страната са срещу измененията на името на своята страна. Затова и основният проблем на пътя на Македония към НАТО е да убеди македонците, че компромисът по въпроса е приемлив.