Русия ще е по-близо до туриста

Ростуризъм открива представителства в чужбина

Ростуризъм планира през тази година да открие три представителства в чужбина – в Германия, Италия и Китай, съобщи на пресконференция ръководителят на федералната агенция Олег Сафонов.

„Развитието на туризма е една от приоритетните задачи. Съществуват международни практики за решаването й – издигането на страната като световна туристическа дестинация в целия свят. И един от начините е създаването на представителства“, отбеляза той.

При това е важно да се разбира, че не става въпрос за откриване на филиали на Ростуризъм. Както уточниха пред „Российская газета“ във ведомството, представителствата ще се създават в рамките на федерална целева програма за развитието на вътрешния и външния туризъм, която предполага съфинансиране от извънбюджетни източници. Затова представителствата ще се отварят при сътрудничество с партньори.

„Сега преговаряме с Россотрудничество, с авиокомпании. Ако всичко върви успешно и ефективно, ще работим и по други направления. Сега преди всичко се концентрираме върху страните, които дават на Русия най-големия туристически поток, а това са Китай, Германия, Италия“, разказа пред „Российская газета“ прессекретарят на Ростуризъм Ирина Шчеголкова.

През тази година ведомството също така ще работи за развитието на вътрешния туризъм. Олег Сафонов вече неведнъж говори, че властите ще подкрепят туроператорите, които искат да предлагат на хората руски курорти. А за това трябва да се създаде туристически продукт в най-широкия смисъл на този термин. Продуктът – това са и нормални хотели, и достъпен по цена транспорт, и качествена храна. Т.е. става въпрос за това да се предлага на хората пакетна почивка в Русия така, както го правят туроператорите през последните години за тези, които почиват в чужбина.

„Към момента поради намаленото търсене на международни превози се освободи транспортен капацитет. Смятаме за необходимо да се организират преки чартърни линии от милионните градове не само до Москва и Санкт Петербург, но и до основните руски курорти – Крим, Сочи, Анапа“, уточни ръководителят на Ростуризъм. Съществуват и други интересни дестинации – градовете от „Златния пръстен“, Байкал, Камчатка. При това, убедени са в Ростуризъм, значими места, достойни да станат световни марки, има в почти всички региони на Русия. Сред тях, например, е Музеят „Дивногорие“ във Воронежка област, който претендира за включване в предварителния списък на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Интересно е да се види всичко, свързано с добив на диаманти в Якутия или пък космодрума „Плесецк“ в Архангелска област. Да не говорим за Камчатка с нейните вулкани или резервати, където свободно живеят мечки.

„Вчера подписах споразумение между Ростуризъм и Забайкалието за развитието на туризма. Броят на китайските туристи, идващи там, нарасна двойно. Всеки турист носи най-малко 150 хиляди рубли, освен това се увеличи търговията, селското стопанство започва да работи, хранителната промишленост, транспортът, връзките и т.н.“, каза Сафонов. Между другото само Крим е спечелил от туризъм миналата година над 100 милиарда рубли.

Според Сафонов днес, когато се сменя структурата на руската икономика, туризмът може да стане отрасъла, който без огромни инвестиции да даде осезаем резултат, при това на територията на цялата страна. Освен това, убеден е ръководителят на Ростуризъм, той решава въпроса за стабилността на националната валута. Според данни на ведомството туристически пътувания в Русия миналата година са направили 41,5 млн. души, което е с 30% повече, отколкото година по-рано.

„Не познавам нито един отрасъл в Русия, който да има такъв ръст“, отбеляза Олег Сафонов.

Автор: Альона Узбекова, в. „Дума“