Русия разчита на разширение на военно-техническото сътрудничество с Латинска Америка

Защо Йоан ІІІ в началото се е отнасял лоялно към ереста на "жидовстващите"?

В Чили завършила международната изложба на военна и авиационно-космическа техника FIDAE-2014.

Руската продукция на този форум била представена от десет компании.

Може ли Русия да разчита на разширение на сътрудничество със страните на Латинска Америка в близка перспектива?

Перу планира да купи танкове Т-90С. Този проект се намира на стадий на обсъждане. Първоначално ставаше дума за 108 танкове, сега тази цифра малко е намалена. Купуването им твърде много зависи от съществуващите бюджетни средства на тази латиноамериканска страна, планирани за тази цел. Освен това, Русия е готова да предложи на Перу сервизно обслужване по ремонта и модернизацията на танкове Т-55 и самолети Миг-29, купени по-рано, а също 24 хеликоптера Ми-171Ш, чиито първи доставки ще започнат в края на тази година.

Чилийските военни се интересуват от руски хеликоптери. Още в 2010 година можеше да се състои сделка по купуването на 6 хеликоптери Ми-17. Но поради земетресението в страната сделката не се състоя. Средствата бяха насочени към отстраняване на последиците от стихията. По време на работата на ФИДАЕ-2014 чилийската страна помоли за информационни материали за руския учебно-боен самолет Як-130, за преносим ракетен комплекс и за оборудване за радиационен контрол на морските акватории.

Контактите в рамките на изложбата бяха твърде много. Състояха се преговори с представители на Уругвай, Аржентина, Колумбия, Венецуела и Бразилия, където в най-близко време Русия ще изпрати четвърта тройка хеликоптери Ми-35 по контракта от 2008 година и по такъв начин ще завърши изпълнението на задълженията по това споразумение. Нещо повече, между руски и бразилски специалисти сега продължават консултациите за доставка в тази страна на зенитни ракетно-оръдейни комплекси „Панцир-С1”. Първоначално Бразилия разчиташе да получи три батареи „Панцир” – 18 бойни машини. Също с бразилската фирма „Микторон” има договорености по адаптацията на нейното радиолокационно оборудване и авиационните ракети за руския учебно-боен боен самолет Як-130.

Един от резултатите на работата в Чили стана подписването на документ за продължаване на действието на споразумението за стратегическо технологическо сътрудничество между Държавната корпорация „Ростех” и бразилската компания „Odebrecht defesa e tecnologia” до края на 2015 година. Подписаното още в 2012 година споразумение предвижда развитие на сътрудничеството между индустриалните корпорации в областта на разработването и производството на високотехнологична продукция с различно предназначение, в това число и военно. В частност, става дума за системи за ПВО, а също за технологии, които позволяват да се контролира крайбрежната зона и да си осигури нейната безопасност. Споразумението напълно отговаря на политиката на Русия и Бразилия по стратегическо партньорство, в това число в рамките на БРИКС.