Русия променя "мозъците"

Русия може да мине без вносните електронни „мозъци“ и на земята, и в космоса. Санкциите, наложени от Запада, насърчават руската наука и промишлеността по-активно да решават сложните задачи в най-високотехнологичните индустрии.

По-специално, суперкомпютърът, създаден въз основа на собствена компонентна база, който създава холдингът „Роселектроника“ ще изведе Русия до ново ниво на кибернетична независимост, смятат експертите на „Гласът на Русия“.

Бързото действие на „електронния мозък“ от ново поколение ще бъде 1,2 петафлопа. За сравнение, най-мощният в момента руски суперкомпютър, намиращ се в Московския държавен университет „М.В. Ломоносов“ и носещ неговото име, е с мощност от 1 петафлоп. При това, „Ломоносов“ е разработен въз основа на западни технологии, а новият му аналог ще бъде изцяло руски.

Флопс – това е броят на изпълнените команди от компютъра за секунда. Някога те се измерваха в гигафлопи, т.е. милиарди команди в секунда, а след това в терафлопи, т.е. в хиляди милиарди, сега в петафлопи – милиони милиарди.

Ще може ли Русия да се откаже от вносната компонентна база? Руските експерти разработват софтуер и компоненти от всякаква сложност още сега. Но няма производствена база. Нужни са съвременни производствени линии и оборудване, уточнява експертът Андрей Масалович:

– Компонентната база се състои от три части. Сами да измисляме, сами да произвеждаме и сами да изготвяме оборудването, на което това може да се произведе. Имаме достатъчно мозъци, и в рамките на три до пет години, руските специалисти ще направят схеми за многопроцесорни компютри. Второ – за производството са необходими машини. Китайците ще ни ги продават с удоволствие, и на тях в Русия ще може да се произведе базата от елементи. Но ние нямаме свое оборудване. Тук изоставането е от 15 години до завинаги.

Сегашната ситуация е една добра възможност за Русия да спре да бъде зависима от нефта и да инвестира във високи технологии, казва Андрей Масалович. Трябва просто правилно да се построи стратегията на заместване на вноса. Имаме най-важното за това – програмистите, които могат да решат всеки проблем. Имаме нужда само от база, но тя може да създаде.

Най-големият проблем днес не е отказът от използването на вносни чипове, а невъзможността да се откажем от използването на вносно оборудване за производство на чипове. И все пак, напълно да се премахне компонентната зависимост е реално, смятат експертите. Нали холдингът „Роселектроника“ представлява съвкупност от над сто предприятия, които участват в създаването на микроелектронни устройства. Това е огромна технологична сила, която ще се справи с всяка задача.