Путин: „Трудно е да се повярва“, че Анкара не знае за доставките на петрол от терористите от Сирия

Руският президент Владимир Путин допуска, че висшето политическо ръководство на Турция  не знае за доставките на петрол от терористите от Сирия. Руският държавен глава обаче заяви, че е „трудно да се повярва в това“. „Ако не знаят, то нека узнаят“, заяви руският лидер на съвместна пресконференция след преговорите с френския му колега Франсоа Оланд.

Путин отбеляза, че става дума за „промишлени мащаби“ на нелегалните доставки на петрол от районите в Сирия, контролирани от ИДИЛ в Турция. Тези колони от цистерни Русия наблюдава от въздуха „денем и нощем“, каза Путин.

На свой ред френският президент Франсоа Оланд заяви, че трябва да се нанасят удари по източниците на доходи на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) най-вече по петролната инфраструктура. „Трябва да удряме по ИД, по техните центрове за подготовка, но най-важното – да удряме по източниците на финансиране, на първо място по петрол , – каза той. – Това е основният източник на доходи за ИД“.

„Тези, които си позволяват да купуват този петрол, по този начин дават на „Ислямска държава“ неконтролируемо количество пари, – каза Оланд. – Ние трябва да нанасяме удари по конвоите от камиони и по рафинериите, служещи за основен източник на доходи за ИД“.

Париж счита за необходимо да се засили координацията в Сирия с цел избягване на инцидентите, подобни на случилия се със руския Су-24, заяви Франсоа Оланд.

„Трябва да се засили координацията между нашита страни, за да не се получава така, че военните сили, присъстващи в региона и самолетите, които могат да нанасят удари, да навлизат във въздушното си пространство и да се сблъскат един друг, за да не доведе това до печални последствия“, каза той  на пресконференция.

„Ние се договорихме, че е необходимо да се нанасят удари само по терористите, само по ИДИЛ и джихадистките групировки. Най-важното е да не нанасяме удари по силите и групировките, които водят борба с тероризма от своя страна. По този повод ние ще обменяме информация, ние трябва да определим – кой може да се бори, а кой не, по кой може да се нанасят удари и по кой – не“, заяви Оланд.

Затова, отбеляза той, „нашата цел сега е да се постараем да избегнем инциденти от подобен род между всички страни, които в момента водят борба в Сирия срещу тероризма“.