Путин нарече санкциите на Запада вредно, но имащо положителен ефект, решение

Санкциите на Запада в отговор на справедливото присъединяване на Крим с РФ – това е глупаво и вредно решение. Такова мнение изрази руският президент Владимир Путин в интервю за немското издание Bild, като при това отбеляза, че санкциите имат и положителен ефект.

„Знаете ли, руското население прекрасно чувства със сърцето, и с разума разбира какво се случва. Наполеон е казал, че справедливостта е въплъщение на Бога на земята. Ето, присъединяването на Крим е справедливо решение“, подчерта руският президент.

Той добави, че според него реакцията на западните партньори на това решение „е била грешна и насочена не към подкрепа на Украйна, а към сдържането на ръста на възможностите на Русия“.

„Струва ми се, че това не трябва да се прави, в това се заключава и основната грешка, а трябва точно обратното, да се използват възможностите един на друг за взаимен растеж, за съвместно разрешаване на проблемите, пред които сме изправени“, заяви Путин, наричайки санкциите на Запада „глупаво и вредно решение“.

Той призна негативното влияние на санкциите върху икономиката на РФ, в частност във връзка с ограничаването на изхода на РФ и на руските компании на външните финансови пазари.

„Що се отнася до най-голямата вреда, която се нанася от днешната ситуация, разбира се, това най-вече е вредата върху икономиката ни от понижаването на цените на традиционните стоки на нашия износ“, каза Путин, говорейки за рязкото понижаване на цената на петрола през последната година и половина.

В същото време по думите на президента в тези трудности има „отрицателни, но, колкото и да е странно, има и положителни страни“.

„Когато цените на петрола са високи, за нас е трудно да се въздържим от използването на доходите от петрола за текущи разходи. И у нас непетролният дефицит нарасна, според мен, до много опасни граници. Сега ние сме принудени да го понижим. И това оздравява“, поясни той.

РФ е готова за компромиси с ЕС

Путин отбеляза също така, че Русия е готова да търси компромиси с ЕС, но при  условието на единно разбиране и взаимно спазване на международното право.

„Ние сме готови да правим това (да отстояваме националните си интереси) не конфронтационно, ние сме готови да търсим компромиси, но, разбира се, на основата на международното право, еднакво разбираемо от всички“, каза той.

Путин подчерта, че защитата на интересите на Русия остава за него първостепенна задача. „Вие ме попитахте: Вашият покорен слуга е приятел или не?“, обърна се той към журналиста. „Отношенията между държавите се градят по друг начин, не както отношенията между хората. Аз не съм приятел, не съм булка, нито младоженец, аз съм президент на Руската федерация, на 146 млн. души – тези хора имат своите интереси и аз съм длъжен да ги отстоявам“, каза руският лидер.

По думите му, за изграждането на конструктивни отношения между държавите „е необходимо поне да се спазва винаги едно обстоятелство, едно условие, нужно е взаимно уважение, уважаване един друг на интересите и придържането към еднакви правила, а не те да бъдат променяни постоянно, както би било изгодно на някого“. В качеството на пример на политика на двойни стандарти Путин посочи реакцията на Запада на самоопределянето на косоварите и кримчаните.

Руският президент припомни, че демокрацията е волята на народа, тоест и в Косово, и в Крим тези хора са поискали да живеят така, както са гласували. „За мен е важна не територията и не границите, а съдбата на хората“, подчерта руският президент. „Сега аз искам да ви попитам: ако косоварите в Косово имат право на самоопределяне, защо жителите на Крим да нямат същото право?“, попита той журналиста.

Путин акцентира върху важността от спазването на международното законодателство. „В случая с Крим международното право не е нарушено, – каза Путин. – В съответствие с Устава на ООН всеки народ има правото на самоопределение“. Той припомни, че в случая с Косово Международният съд на ООН е определил, че при решаването на въпроса за суверенитета мнението на централните власти може да не бъде отчитано. „Ето например, ако вие сте сериозно издание, честно пред читателите си, вземете от архива изказването на представителя на ФРГ на този Международен съд и го цитирайте. Вземете писмото, според мен, американският Държавен департамент го е писал, или изказването на представителя на Великобритания. Вземете ги и прочетете какво пише в тях. Косово обяви своята независимост и целият свят прие това всъщност, знаете ли по какъв начин. С решение на парламента. Те дори не проведоха референдум“, добави руският лидер. В Крим, по думите му, легитимният парламент гласува за независимост, назначи дата за референдум, а жителите избраха присъединяването към Русия, изплашени от държавния преврат в Киев и заплахите по адрес на рускоезичното население.

„Какво направихме ние? Ние не сме воювали, не сме окупирали никого, никъде не сме стреляли, нито един човек не е загинал в резултат на събитията в Крим. Нито един! – заяви руският президент. – Ние използвахме Въоръжените сили само заради това да сдържим намиращите се там над двадесет хиляди военни от Украйна от намеса в изразяването на свободната воля на хората. Хората отидоха на референдума и гласуваха. Те поискаха да бъдат в състава на Русия“.