140 години българо-руска дружба честваха в Самара

 Тържествено събрание, посветено на 140-годишнината на руско-българската дружба се е състояло в Самарската филхармония.

За историята и взаимоотношенията на Самара и Стара Загора, напомнил в своето приветствие Кметът на града – Олег Фурсов:
– Самарското знаме е символ, потвърждаващ нерушимостта на основите на дружбата между двата братски народа и двата града. В продължение на 140 години е написана богата, съвместна история и ние с гордост си спомняме за доблестните воини, проявили мъжество и смелост в борбата за свобода. В тези далечни времена цяла Самара се е обединила, за да освободи българския народ  от турското иго.

Председателят на градската Дума на Самара Галина Андриянова отбелязала:
– Мисля, че нашата среща днес ще се превърне в нов импулс за руско-българските отношения. Ще продължим да ги развиваме  в сферата на културата, икономиката, туризма и образованието. Ние задължително ще бъдем заедно: имаме общи славянски корени, обща азбука и за да се разберем, не ни е нужен преводач.

Председателят на губернската  Дума Виктор Сазонов е предал на събралите се поздравления от Управителя на региона Николай Меркушкин  и разказал за това, че областното правителство и депутатите преди две години законодателно са решили да въведат Деня на Самарското знаме в местния календар. Инициативата е била широко подкрепена от жителите на Самара. За тях това означава продължение на славните многовековни традиции.

Гости на празника са били представители от Стара Загора, Национално Движение Русофили, Международна Славянска община „Перун 2000”,  Съюза на приятелите на България от Москва, а също така членове на пребиваващата в Самара корейска делегация.

Сред столичните гости са били певецът Бедрос Киркоров, а също така последният Извънреден и Пълномощен Посланик на СССР и първи Посланик на Руската Федерация в България Виктор Шарапов, който подчертал, че Денят на Самарското знаме по своите мащаби излиза извън пределите на губернията:
– Той е важен за руското сърце – както за самарците, така и за московчаните. Този празник вече не е само ваш. Той е празник на цялата наша страна.

Делегацията от Национално Движение Русофили е подарила на Историко-краеведческия музей „Пьотър Алабин”  забравени френски гравюри от Руско-турската Освободителна война. Потомъкът на генерал Столетов – Анатолий Столетов е връчил копие на Самарското знаме на представителя на Обществения младежки парламент при градската Дума  – Анна Никищина. В отговор са прозвучали думи на благодарност от името на самарската младеж за оказаната чест и обещание да се съхранява знамето, да се продължат традициите  на руско-българската дружба и да го предават като щафета на своите деца.

Тържествените мероприятия са започнали в Иверския манастир, с извършване на молебен и полагане на цветя на гроба на гроба на Пьотър Алабин.

Пазничният концерт във филхармонията е станал централно събитие на деня.

http://sgpress.ru/Obschestvo_Samary/Prazdnik–pereshagnuvshij-granitsy77159.html