Политолог: В плановете си за държавен преврат в Русия САЩ не отчитат популярността на Путин

В понеделник заместник-министърът на външните работи на РФ Сергей Рябков заяви пред парламента, че САЩ не скриват намеренията си за смяна на властта в Русия, пише РИА Новости. Според Рябков, „зад формално декларираната цел да ни накарат да променим позицията си по отношение на Украйна прозира и на практика не се скрива задачата за формирането на социално-икономически условия за смяна на властта в Русия”.

„Смятам, че реалният мотив на санкциите е удар по определени групи от интереси в Русия, които да окажат влияние върху смяната на режима, свалянето на президента Путин и смяната на политическия елит. Това е очевидно. Хората, в това число и компетентните, свързани с американските служби, казваха, че политическият елит на САЩ провежда сондаж на общественото мнение по въпроса, по какъв начин може отвътре да се наруши балансът на силите на руския политически елит с цел смяна на властта”, заяви в ефира на радио „Спутник” политологът, председател на редакционния съвет на портала  Politconservatism.ru Борис Межуев.

Според него, кризата в Украйна се е превърнала в удобен случай за оказване на натиск върху Русия.

„Украйна се превърна в удобен предлог. Натискът би бил оказван при всеки случай, но разбира се, Украйна обостри и ускори тази ситуация. Аз дори не смятам, че американската страна, а още повече европейската, бе готова за това. Освен това, развитието на ситуацията ускориха изборите в САЩ и появата на конгреса, който заема още по-радикална антируска позиция от администрацията на САЩ”, смята експертът.

САЩ обаче, не отчитат значимостта на руския лидер Владимир Путин, смята още Межуев.

„В разчитането на смяната на властта на практика не се отчита нищо, в това число и ситуацията вътре в Русия, не се отчита огромната популярност на руския президент и неговата незаменимост. Този момент не се отчита и се правят такива наивни опити да се смени властта. При това американците имат постоянното желание с една ръка да осъществят това, за което говорим, а с другата – да си сътрудничат дипломатически”, убеден е експертът.