Поети представиха своето творчество в Рязан

Ролята на славянската култура е водеща за съхраняването на света

Един от най-древните руски градове Рязан бе домакин на XVI международен фестивал „Световни дни на поезията на ЮНЕСКО в Русия“. Главен организатор на мащабното културно събитие бе руската поетеса Елена Корнеева. Фестивалът се състоя под патронажа и с подкрепата на президента на „Световен ден на поезията на ЮНЕСКО“ полския поет Александър Навроцки.

Творци от Полша, Великобритания, България, Румъния, Беларус, Русия и руската република Якутия изпълниха въздуха в Рязанск с изящна словесност. Представител на България и на фондация „Устойчиво развитие за България“ бе Боян Бойчев.

„Поезията – това е душата на човека. Затова без нея съществуването на човека е невъзможно“, заяви при откриването Александър Навроцки. Той подчерта и водещата роля на славянската култура и душевност в съхраняването на съвременния свят и общочовешките ценности.

Поетите изнесоха няколко рецитала, на които представиха своето творчество и разкриха многообразния свят на съвременната поезия. Навсякъде ги посрещаха препълнени с възторжени почитатели на изкуството зали.
В програмата бяха включени посещения на две знакови за всеки творец на словото места: Константиново, родното село на гениалния поет Сергей Есенин, и имението в Ясна поляна, където е роден и живял титанът не само на руската, но и на световната мисъл Лев Толстой. „Сбъдната мечта“, признаха повечето от поетите. След такива моменти се чувстваш и по-мъдър, и по-вдъхновен.

Впечатляващи бяха срещите с ученици от няколко местни училища. Оказва се, че децата в Русия не само обичат поезията и се интересуват от нея, но много от тях също пишат, при това – невероятно изящно и талантливо.

Участниците във фестивала разгледаха забележителностите на красивия град, древните крепостни стени и църкви. Особен интерес предизвика посещението на местната библиотека „Максим Горки“ – модерна, удивителна по своите мащаби. В нея поетите отново представиха своето творчество и се срещнаха с представители на средствата за масова информация. Запомняща се бе и разходката из туристическия комплекс „В едно царство“ – прекрасен парк за отдих, в който „живеят“ герои от любими руски приказки. „А приказките са необходими не само на децата – сподели своите размисли Александър Ананичев, поет от новата вълна талантливи руски поети. – Те развиват въображението, позволяват ти да мечтаеш.“

Като приказка може да бъде определен и XVI фестивал „Световни дни на поезията на ЮНЕСКО в Русия“. Участниците споделяха творчески планове, родиха се нови идеи за разпространение на съответната национална литература зад граница. Но над всичко бе обединяващият славянски дух. Защото славянският свят – това са преди всичко общи корени, богата душевност, културни традиции и желание за мир.

Източник: в. „Дума“