Парк “Паметниците” край Свищов, посветен на Руско-турската освободителна война

Парк “Паметниците” се намира в непосредствена близост до римския град Нове. Тук през нощта на 27 юни, в местността Текир-дере, е извършен един от най-известните и успешни десанти във военната история на света. С тези боеве се поставя и началото на Руско-турската война, в резултат на която България е освободена от османско робство.
Паркът е посветен на паметта на дадените 812 жертви. Идеята за увековечаване освободителната мисия на руските войски по време на войната 1877-1878 година спонтанно се поражда сред офицерите и войниците още в хода на военните действия, разказаха историци от дунавския град. Официално въпросът за издигане на паметници по бойните полета на загиналите във войната, а така също и на местата, където се водят най-кръвопролитните бойни действия, се поставя през лятото на 1878 година от Главното командване на Дунавската армия.
Изграждането на паметниците започва още през 1878 г., като руският император отпуска средства в размер на 165 хиляди рубли. Оформянето не се различава съществено от традиционните за времето гробни паметници. Украсата им се състои най-често в издълбани в камъка цветя, пълзящи храсти, птици и кръстове.
През 1878 година, по поръчка на Руското правителство в памет на загиналите руски войници, край Свищов са издигнати седем обелиска. Те са изработени в мраморните роботилници на Одеса. Шест от тях са високи 2,40 м, а седмият, който е централен – 4,50 м. На паметниците са изсечени следните надписи: „ 54-ти Мински полк, прапор. Каненберг, щабс капитан Петров”, 54- Волински полк полк щабс кап. Брянов”, „ 54-ти Мински пол. Прапор. Рьшкин”, „ 53-ти пехот.полк.прапор. Федоров”, На руските войници паднали в бой 15 юни 1877г.”.
Паметникът, посветен на руския император Александър Втори, е издигнат през 1881година на няколкостотин метра източно от „Братската могила”. Изграждането му става по идеята на Комитета за подпомагане на жертвите от войната под председателството на Стоян Заимов. Монументът е висок 11 м и широк 5,5 м. На него е изобразен гербът на Русия и поставен следният надпис: „Въ Царствоване руссiкого императора Александър Втори 15 юния 1877г.”.
По повод на 100-годишнината от преминаването на руските войски и освобождението на Свищов от османска власт, Общинският народен съвет взема решение и организира национален конкурс за построяване на паметник на тази тема. Той е спечелен от софийски колектив с ръководител арх. Емил Дулев, арх. Димитър Кръстев и скултор Димитър Бановски. В периода 1978-79 г. се уреждат договорните отношения между инвеститора – Комитета за култура, Съюза на архитектите в България и главният изпълнител СМК В. Търново. Строително-монтажните работи са за 1 270 000 лева. Паметникът е висок 24 метра и широк 7.5 м. От вътрешната страна на оформените като арка две вдигнати ръце е изобразена скулптурна композиция на руски войни в цял ръст и пълно бойно снаряжение. Открит е тържествено на 27 юни 1984 г. През 2007 година по повод 130-годишнината от Освобождението на Свищов президентът Георги Първанов открива светлинната композиция на паметника “От тук изгря свободата”, като при ясно време художественото лазерно осветление може да се види и от Стара планина.
От 1969 година мястото в долината на р. Текир-дере е обявено за исторически резерват.