Медведев: Рублата ще остане свободно конвертируема

Страната ни е надежден кредитополучател, кредитор и доставчик, посочи руският премиер

Рублата ще остане свободно конвертируема валута, заяви руският премиер Дмитрий Медведев по време на форума „Гайдар“, наричайки текущата политика на Централната банка „правилна“, пише изд. investor

„Властите няма да поемат по пътя на отказ от свободна конвертируемост на рублата“, заяви Медведев, цитиран от ТАСС. „Може, разбира се, да се замрази курса и по този начин да се съживи черният пазар на валутата, което ще означава разрушаване на самия пазар“, пояснява премиерът.

Министър-председателят добави, че подкрепя централната банка, казвайки, че тя е взела необходимите мерки.

„Ние няма да продължим да подяждаме нашите валутни резерви, ние разполагаме с достатъчно икономически инструменти, за да се гарантира стабилността на рублата“, добавя Медведев

Към 26 декември Централната банка на Русия съобщи, че разполага с валутни резерви за 388,5 млрд. долара в чуждестранна валута. Запасите може да се използват, за защита на рублата, но също така ще служат като буфер, за да се изплатят всички големи дългове. Русия по същество бе отрязана от западното финансиране след въвеждането на санкциите заради намесата ѝ в конфликта в Украйна.

„Русия ще изпълни международните си задължения по дълга. Страната ни е надежден кредитополучател, кредитор и доставчик“, добавя още министър-председателят.

Руската централна банка въведе свободния пазар за рублата на 10 ноември, като предаде контрола на пазарните сили и спря автоматичната финансовата подкрепа за валутата си. Преди да премине към свободното търгуване на валутата, Русия похарчи милиарди долари от своите валутни резерви в подкрепа на рублата. През 2014 г. сумата е била почти 80 млрд. щатски долара.

След промяната рублата пое дълбоко надолу, като месец по-късно – на 16 декември, се потопи до дъното, когато загуби повече от 20 на сто от стойността си в един ден. Като цяло през 2014 г. руската валута се обезцени с 46 процента спрямо долара.

Страната изпадна в невъзможност да изплаща дълговете си през 1998 г., малко след което президентът Путин дойде на власт, а по онова време валутните резерви възлизаха на едва 24 милиарда долара. Под ръководството на Путин, стимулирани от високите цени на петрола, резервите се увеличиха значително, достигайки най-високата си точка от 570 милиарда щатски долара преди финансовата криза през 2008 г.

Форумът „Гайдар“ е една от най-значимите икономически и политически годишни конференции на Русия. Тя носи името на покойния Егор Гайдар, първият министър на финансите на Русия след разпадането на Съветския съюз, в началото на 1990-те години, когато страната премина към пазарна икономика.