Космически диригент

Космически диригент

Публикувано от:

Кога е необходимо да се пият лекарства,  да се проявява повишено внимание към близките и дори кога е необходимо да се извеждат на улиците допълнителни наряди полиция?

Отговори на тези и много други въпроси се опитват да намерят в научния център на Колския полуостров в северо-западната част на Русия. Там се провеждат необичайни изследвания в допирни точки на геофизиката и медицината. Учените изучават как влияе космоса на човека. В частност, изригванията на Слънцето, в резултат от което се появяват магнитни бури.

Град Апатити, където се намира този център, е разположен в арктическия регион. А магнитният екран на Земята е устроен така, че над Арктика силовите линии образуват фуния. В нея попадат слънчеви частици и космически лъчи. В небето те предизвикват северни сияния, а в организма на човека – нарушение на дейността на някои органи. Особено чувствителни към космическото въздействие са възрастните хора и децата, каза сътрудникът на Колския научен център Алла Мартинова:

– На една или друга ситуация децата реагират по-емоционално. Нещо влияе на организма, децата се чувстват по-зле, откъдето идва и тяхната невнимателност. Например, децата не искат да учат.

Интензивността на космическите лъчи на Севера е по-голяма. А това е допълнително въздействие на радиацията и причините за мутациите. Универсален показател на състоянието на човека е кръвта, която в Колския научен център я анализират с помощта на фотоспектрометър. Оказва се, че колкото по-голяма е магнитната активност, толкова по-лепкава е кръвта. Хипотониците в такива периоди се чувстват добре, а хипертониците трябва да пият лекарства. Но опасни са не само възмущенията в магнитосферата.

В Колския център изучават медицинската и полицейската статистика. Нейният анализ говори за това, че когато бурите в космоса стихват, те се разпалват в главата на човека. Оттук идва агресивността в поведението, разказва ръководителят на отдела за медико-биологически проблеми на Колския научен център Наталия Белишева:

– Последните изследвания показаха, че с геомагнитната и слънчевата активност, с определени параметри на състоянието на междупланетната среда са свързани самоубийствата, психическите разстройства, алкохолизмът, в частност, алкохолните психози.

Връзката на човека с космоса учените описват по следния начин: човечеството е огромен оркестър, в него всеки човек е отделен музикален инструмент, а диригентът на този оркестър е космосът.