„Газпром“ ще участва в проучване на газопреносната ни мрежа

Унгария щяла да преговаря с ЕК и България за газопровод по пътя на „Южен поток“
Пътна карта, според която ще се проучи въпросът за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България при отчитане на правилата на ЕС, са подписали председателят на УС на „Газпром“ Алексей Милер и българският енергиен министър Теменужка Петкова. Това е станало преди ден след работна среща на Милер с Петкова в рамките на Петербургския международен икономически форум, съобщиха от Министерството на енергетиката.
Особено внимание е отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна перспектива. Алексей Милер е информирал Петкова за изпълнението на проекта „Турски поток“ и е изразил увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България. Петкова от своя страна е информирала за развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпре-делителен център.
Страните са обсъдили перспективите за развитие на сътрудничеството в газовата сфера, като е отбелязан ежегоден ръст на експортните количества руски газ за България, считано от 2013 г. Положителната динамика се запазва и през 2017 г. От 1 януари до 31 май обемът на доставките е нараснал с 14,5% в сравнение с първите пет месеца на 2016 г.
Унгария скоро ще започне преговори с ЕК и България за строеж на нов газопровод от Русия до Европа на базата на непостроения „Южен поток“, е
заявил пред агенция МТИ унгарският министър външните работи и търговията Петер Сиярто, цитиран от ТАСС. Си-ярто също участва в Петербургския международен икономически форум. Планът за строителството на газопровода е много реалистичен и правителството на Унгария веднага, щом бъде възможно, ще започне преговори със заместник-председателя на ЕК по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович и с България, посочи Сиярто. Министърът отбеляза, че газопроводът няма да преминава пряко през България, а през територията на Турция, като Русия е започнала изграждането на морския участък на проекта „Турски поток“ през Черно море.
Според унгарския министър Русия е готова да изпълни проекта, а Унгария и Сърбия имат всичко необходимо за започването на строителните работи, тъй като там все още действат съвместните предприятия, създадени за надзор на строителството на газопровода „Южен поток“. „ЕС не може да има основателни аргументи против такъв газопровод. Той изразяваше опасения за „Южен поток“, такива опасения биха могли да се отнесат към „Северен поток 2″, но Европейската комисия нищо не каза против този проект“, отбеляза Сиярто.
Преди това той съобщи, че е обсъдил проекта за изграждането на новия газопровод с руския министър на енергетиката Алексей Новак, с ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер, руския външен министър Сергей Лавров и със сръбския министър на външните работи Ивица Дачич. През 2014 г. Русия се отказа от строителството на газопровода „Южен поток“ заради изискванията на ЕС, който настояваше проектът да бъде съобразен с Третия енергиен либерализационен пакет.

Източник: в. Дума