Как семейство Нобел поставя началото на руската петролна индустрия

Това предприемчиво семейство тръгва от нулата и стига до невероятни висини през годините, прекарани в Русия.

Нобеловата награда е създадена през 1901 година. Оттогава е присъждана 615 пъти на 989 души организации, основно от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Швеция и Русия. Онова, което днес малцина си спомнят, е че появата на наградата става възможна благодарение на доходоносния бизнес на семейство Нобел с петрол в Руската империя.

Фалит

Семейство Нобел пристига в Русия от Швеция през 1838 година. Изобретателят Емануел Нобел – главата на фамилията и баща на основателя на Нобеловата награда – се мести заедно с жена си и тримата им синове в Санкт Петербург с надеждата да продаде изобретенията, по които е работил в Швеция.

Рискът от преместването в крайна сметка носи огромни печалби на семейството. Иновативният швед успява да запали личния интерес на руския цар Николай I, когато му представя подобрена версия на подводна мина.

По време на Кримската война, продължила от 1853 до 1856 г., изобретяването, иновациите и масовото производство на оръжия и военно оборудване е от първостепенна важност за руското правителство.

След като капитализира предишния си успех, Емануел Нобел основава завод за военни доставки, който по онова време се оказва много доходоносен бизнес.

Късметът му, обаче, бързо свършва, когато новият цар Александър II силно орязва военния бюджет на страната скоро след края на Кримската война.

Семейният бизнес в Русия фалира и е продаден на кредитори.

Впечатляваща покупка

След като се връща в родната Швеция, Емануел поверява останките от семейното богатство на най-големия си син Лудвиг, който остава в Русия с децата си.

Лудвиг Нобел използва спестяванията, за да основе нов завод за производство на лафети. Под ръководството на Лудвиг бизнесът започва да се разраства и машиностроителният завод „Лудвиг Нобел“ става един от най-големите производители на артилерийски части и оръдия в Русия.

През 1873 г. Лудвиг поверява на брат си Роберт 25 000 рубли и го инструктира да отиде в Кавказ, за да поръча лешников дървен материал, който се надява да използва за производството на ложи.

Но когато Роберт пристига в Баку, не може да устои на изкушението да направи покупка, която ще промени живота на семейство Нобел. С 25-те хиляди рубли, с които разполага, Роберт придобива малка петролна рафинерия в града, който скоро ще се превърне в световната столица на добива на петрол.

Бранобел Лимитед

За три години малката петролна рафинерия в Баку се превръща в „Бранобел“ АД – компания, базирана в Санкт Петербург с дялов капитал от 3 милиона рубли. Братята Нобел заедно притежават 60.8% от акциите на компанията, а останалите са собственост на други инвеститори.

През следващите години фирмата започва да изкупува петролни находища из целия руски Кавказ, основно на територията на съвременен Азербайджан, както и в азиатската част на Руската империя.

Братята Нобел използват технологиите, за да разширяват петролния си бизнес, и разработват първите петролни танкери. Първият танкер в света на име „Зороастръ“ принадлежи на тяхната компания.

Създавайки изследователски лаборатории в Баку и ползвайки услугите на десетки учени, братята Нобел разчитат силно на науката и технологиите, за да печелят от своя бизнес.

Ръководството на компанията се слави и с доброто отношение към работниците, нетипично за времената преди Руската революция. Братята Нобел въвеждат системата за споделяне на печалбата с работниците, инвестират в подобряване на условията на живот и даряват средства на училищата и болниците в районите, в които работят.

В началото на новия век „Бранобел“ вече е огромна фирма и се превръща в най-голямата петролна компания в Руската империя. Тя разработва 500 петролни кладенеца и има около 12 000 работници. След това Руската революция слага край на впечатляващия подем на компанията.

Червената армия превзема властта в Баку в края на април 1920 година. Болшевиките национализират активите на компания „Бранобел“ и оставят основателите фактически без никакъв контрол върху бизнеса, който са създали.

Умните братя, обаче, печелят от несигурността на болшевишката победа в Руската гражданска война и продават своите дялове във фирмата, която вече е национализирана от болшевиките, на „Американ Стандарт Ойл Къмпъни Инк.“

Част от печалбата от сделката Алфред Нобел използва, за да създаде Нобеловата награда през 1901 година.

Днес братята Нобел са всепризнати основатели на руската петролна индустрия, превърнала се в една от най-големите в света.

Източник:

https://bg.russiabeyond.com/history/339092-nobel-petrolen-biznes-v-rusia