WT: Планът на украинското правителство ще превърне страната във финансов маргинал

WT: Планът на украинското правителство ще превърне страната във финансов маргинал

Публикувано от:

Предложението на украинските власти за опрощаване на държавния дълг от притежателите на облигации само усложнява икономическата ситуация в страната, пише вестник The Washington Times.

Изданието нарича тази идея „краткосрочно мислене”, което само още по-силно парализира икономиката на страната.Общият държавен дълг на Украйна възлиза на 70 млрд долара, от тях около 50 млрд се падат на външния дълг. Киев предлага на частните кредитори да изтрият 40% от основната сума в рамките на погасяване на задълженията и да приемат нови облигации с оглед на бъдещи икономически показатели. Преговорите за преструктуриране на дълга не се увенчаха с успех. Киев заплаши, че може да въведе мораториум по изплащане на дълга.

„Ако Украйна възложи изписването на дълговете към частни кредитори или, още по-лошо, не си изпълни задълженията, тя фактически ще стане финансов аутсайдер. Тя ще загуби достъп до финансовите пазари, с което ще се лиши от съществено финансиране”, пише WT.

В резултат Украйна няма да може да получава пари, необходими за възраждане и реформиране на икономиката, която в дългосрочна перспектива ще осигури запазване на независимостта на страната, твърди изданието.

Под съмнение се поставя и финансовата помощ от МВФ. А практиката показва, че когато страна загуби достъп до финансови пазари, се налага продължително да възстановява доверието на инвеститорите, отбелязва WT.

Частните кредитори са против опрощаването на 40% от дълга и предлагат продължаване на срока за погасяване на всички задължения до 2019 г., като обясняват, че към това време икономиката на страната ще се възстанови и ще осигури изплащането по заемите. Тази идея би могла да удовлетвори МВФ и ще направи Украйна желан участник на пазарите, обобщава WT.