WSJ: Прехвърлянето на американския самолетоносач Harry Truman в Средиземно море е предупреждение за Русия

WSJ: Прехвърлянето на американския самолетоносач Harry Truman в Средиземно море е предупреждение за Русия

Публикувано от:

ВМС на САЩ са изпратили самолетоносачът Harry Truman от Персийския залив в Средиземно море, за да демонстрират силите и възможностите си пред Русия, пише в. Wall Street Journal, цитиран от ТАСС.

Адмирал Брет Батчелдър заявил пред американски журналисти, допуснати на борда на кораба, че става дума за „демонстрация на сила, която има за цел да увери съюзниците в НАТО, че САЩ са ангажирани с поддържането на баланса на силите в Средиземно море“, пояснява изданието. „Това е демонстрация на бойните възможности. Няма съмнение, че някой в момента ни наблюдава. А това е само нагледна демонстрация на това, на което сме способни“, цитира вестникът думите на адмирала.

В Пентагона конфиденциално съобщили пред WSJ, че прехвърлянето на Harry Truman е послание, адресирано до Москва. „Самолетоносачът осигурява необходимото ни присъствие в Средиземно море за проверка на руснаците. Непредсказумостта на това, как сме постъпили с „Труман“, трябва да ги накара да помислят два пъти“, цитира изданието думите на военен източник във Вашингтон.