WSJ: Войските на съюзниците на САЩ са безсилни пред руската военна радиоелектроника

WSJ: Войските на съюзниците на САЩ са безсилни пред руската военна радиоелектроника

Публикувано от:

Най-новите руски системи за радиоелектронна борба, позволяващи прехващане на сигналите на противника и създаване на смущения, представляват сериозно предизвикателство за войските на съюзниците от НАТО, провеждащи учения в Източна Европа, твърди Джулиан Бърнс в The Wall Street Journal, предаде РИА Новости.

Според представители на Армията на САЩ, наблюдавали ученията в Литва, основната трудност е защитата на комуникациите. След като не разполагат със съответна защита, съюзниците не могат да предадат информация за своето местонахождение и разположение на командните структури. В резултат американското командване се принудило да изпрати в литовските подразделения свои сержанти и да изпраща шифровката чрез тях.

WSJ пише, че американските радиотехнологии позволяват да се осъществи комуникация на много високо равнище на секретност, обаче във връзка с експортното законодателство тези предаватели не могат да бъдат предоставени на съюзниците, затова те получават значително по-опростени модели.

Според Джулиан Бърнс американските политици се опасяват, че по-напреднали технологии могат да попаднат в ръцете на „руски агенти”, затова се противят да снемат ограниченията за износ. Разработката на ефективни радиосистеми, които да се използват от съюзниците, засега са далеч от завършване.

Бумът в развитието на руската военна електроника донякъде изненада американците. През миналата година нейното производство се е увеличило с 24% и е водещо във военната промишленост. Амбициите са през 2016-2017 г. Русия да задоволи 100% потребностите от елементната база.