WP: Щабът на Тръмп „изчисти“ антируската позиция на републиканците за Украйна

WP: Щабът на Тръмп „изчисти“ антируската позиция на републиканците за Украйна

Публикувано от:

Членовете на избирателния щаб на кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп „са поработили зад кулисите“ над това в програмата на републиканците да няма призиви за изпращане на оръжие на Украйна, пише в. The Washington Post.

Миналата седмица делегати от Републиканската партия са се събрали в Кливланд, за да обсъдят платформата на партийния комитет за национална сигурност. Те били учудени, когато щабът на Трълп организирал няколко мероприятия с цел републиканците да се откажат от обещанията за доставка на оръжие на украинската армия, отбелязва изданието.

Членът на комисията по разработването на платформата Диана Денман предложила поправка в текста на документа, съдържаща призиви да се усили санкционния натиск върху Русия и да се увеличи обемът на помощта за Украйна, включително и чрез оборудването на армията й с „летално отбранително оръжие“.

Представители на Тръмп, присъстващи на конгреса не като делегати, а в качеството на наблюдатели, са намесили в случващото се, добавя изданието. С помощта на привържениците на милиардера вътре в партията те успели да направят така, че въпросът за изпращането на оръжие да бъде потулен. Предложено било и смекчаване на формулировката на платформата.

В резултат на това служителите на щаба на кандидата за президентския пост успели да „прокарат“ своя вариант на документа, в който „призивът“ за предоставяне на оръжие на Киев е заменен с „подходящо съдействие“ на украинското правителство и въоръжените сили на страната. Измененията били одобрени и след гласуването делегатите приели текста на платформата.

Приетата на конгреса официална позиция на Републиканската партия ще бъде в разрез с повечето водещи републиканци, формиращи партийните възгледи върху въпросите за националната сигурност. Диана Денман смята, че действията на членовете на избирателния щаб на Тръмп са „предателство на един от ключовите принципи на партията“, а именно увереността в „задълженията на САЩ за подкрепа на демократичните режими“.