WP: Съюзници на САЩ настояват ислямистка групировка да бъде призната за „умерена”

WP: Съюзници на САЩ настояват ислямистка групировка да бъде призната за „умерена”

Публикувано от:

Страните, влизащи в оглавяваната от САЩ коалиция за борба с ИД, искат от Вашингтон разширен списък на умерената сирийска опозиция, съобщи The Washington Post.

Изданието отбелязва, че участниците в коалицията са постигнали разбирателство за списъка на терористичните организации в Сирия, в който влизат „Ислямска държава” и „Джебхат ан-Нусра”. Списъкът на умерените опозиционни сили обаче, и до сега не е съгласуван. Предполага се, че този въпрос ще се обсъжда на преговорите в събота и неделя.

По информация на изданието, Турция, Саудитска Арабия и други съюзници настояват в списъка на умерената опозиция да бъдат включени и някои ислямистки организации като „Ахрар аш-Шам”.

“Ахрар аш-Шам” е една от най-големите и най-мощни групировки в Сирия. Тя е сътрудничила с терористите от „Джебхат ан-Нусра”, някои от които са преминали в нейните редици. Белият дом не счита групировката за част от „умерената опозиция”.

„Не знам дали Белият дом ще се съгласи (да разшири списъка на умерената опозиция)“, коментира източник в администрацията на американския президент. В същото време, по думите му, държавният секретар на САЩ Джон Кери може да предприеме тази стъпка.

Както отбеляза външният министър на Великобритания Филип Хамънд, съгласуването на списъка на опозицията ще изисква усилия от всички страни. „Саудитска Арабия никога няма да се съгласи „Ахрар аш-Шам“ да бъде отнесена към терористичните организации“, заяви Хамънд.