WP: Обама предложи на Путин ново споразумение за сътрудничество в Сирия

WP: Обама предложи на Путин ново споразумение за сътрудничество в Сирия

Публикувано от:

Американският президент Барак Обама е предложил на Русия сключването на ново споразумение за военно сътрудничество в борбата с тероризма в Сирия, пише американското издание Washington Post.

 „Администрацията на президента на САЩ Барак Обама предложи на руското правителство ново споразумение за Сирия, което ще задълбочи военното сътрудничество между двете страни в борбата срещу терористите“, пише вестникът.

 Според изданието, в замяна на това Русия трябва да убеди правителството на Башар Асад да прекрати бомбардировките над бунтовниците, подкрепяни от САЩ.

По-рано представителят на Пентагона Матю Алън заяви, че меморандумът между министерствата на отбраната на Русия и САЩ „работи ефективно“.

При това Алън подчерта, че САЩ не планират съвместни военни операции с Русия в Сирия, не обсъждат с нея въпроси по военното сътрудничество и възнамеряват и в бъдеще да помагат на „местните сили“, които водят борба с групировката ИД.

След началото на операцията на руските ВКС в Сирия по адрес на Русия от страна на Запада постоянно звучаха обвинения, които не са подкрепени с никакви доказателства, за това, че ударите се нанасят не по терористите, а по умерената опозиция и граждански обекти.

Министерството на отбраната на Русия на свой ред многократно е заявявало, че всички удари на ВКС на Русия по терористите се нанасят само след многобройни проверки на данните и съгласуване на действията, за да се изключи рискът за мирните жители. Това бе потвърдено и от сирийската страна.

Представителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби заяви, че САЩ макар и да се отнасят сериозно към подобни съобщения, не потвърждават обвиненията на сирийската опозиция.