WP: На «русофобите» в Европа им омръзна да чакат Обама и се преклониха пред Путин

WP: На «русофобите» в Европа им омръзна да чакат Обама и се преклониха пред Путин

Публикувано от:

Държавите от Централна и Източна Европа предупредиха президента Барак Обама за опасността от страна на Русия, но Щатите не ги послушаха – отбелязва политологът Джаксън Дил от в. Washington Post. Някога верните съюзници в НАТО и заклети ”русофоби” сега един след друг преминават на страната на Владимир Путин.

Според Джаксън Дил от в. Washington Post преданите съюзници на НАТО – държавите от Централна и Източна Европа – са започнали една след друга да изразяват подкрепата си за действията на Владимир Путин.

Така например руският президент бе наречен ”политически пример за подражание” от унгарския премиер-министър Виктор Орбан и бе поканен от сръбското правителство в столицата Белград на парада по случай годишнината от освобождението от Червената армия на града. А премиерът на Словакия Робърт Фицо решително застана срещу постоянното присъствие на НАТО в региона, като направи паралел със съветската инвазия през 1968. Новоизбраният полски премиер Ева Копач реши да преразгледа политиката на страната във връзка със събитията в Украйна, довела до ”изолация на Полша”.

Докато Обама се радваше «на единодушния отговор», с който западните държави уж са извили ръцете на Путин, голяма част от страните в НАТО започнаха да се ориентират към Москва, коментира авторът. Основно по икономически причини тези държави от Централна и Източна Европа не искат да се присъединят към санкциите, защото са твърде зависими от руските енергийни източници и пазари за износ. Но щом става дума за присъствието на НАТО, въпросът за безопасността не може да се подмине, отбелязва Дил.

Ако наистина има ”единодушен отговор”, той очевидно е организиран по-скоро от Путин, отколкото от Обама – добавя авторът. Според него, в такава ситуация страните от Централна Европа предпочитат или да кротуват, за да не си навлекат гнева на Путин, или предварително да заявят симпатията си.

А само десетина години по-рано тези държави предано подкрепяха действията на САЩ в Ирак и изпитваха панически страх от Русия. Те даже написаха открито писмо, в което излагаха своите опасения, но американският президент, увлечен от ”погрешната идея за презареждане” на отношенията с Кремъл, обвини своите съюзници в ”русофобство”.

А днес, няколко години по-късно, Обама сам започна да говори за Владимир Путин като за заплаха. Но може би вече е твърде късно: в много столици мястото на ”русофобите” от разширения Евроатлантически съюз бе заето от привържениците на Путин и неговата умиротворителна политика, прави заключение Джексън Дил във в.” The Washington Post”.

Източник: http://russian.rt.com/inotv/2014-10-13/-WP-Rusofobi-v-Evrope