WP: Ерата на военното превъзходство на САЩ остава в миналото

WP: Ерата на военното превъзходство на САЩ остава в миналото

Публикувано от:

Военното превъзходство на САЩ над останалите страни скоро ще остане в миналото, тъй като главната им сила – мощният авионосен флот – е изгубил предишното си значение, пише Washington Post, цитиран от РИА Новости.

Според отчета, публикуван в понеделник от Центъра за нова американска сигурност, за американските операции в чужбина е настъпил преломен момент. Ако по-рано бе трудно нещо да се противопостави на американските авионосци, то сега ситуацията се е променила коренно. „Такива страни като Китай, Иран и Русия през последните години проведоха сериозна модернизация на силите и въоръжението си, която нивелира военното преимущество на САЩ“, подчертава изданието.

В Балтийско море Русия създаде сложна система за ПРО и разположи противокорабни ракетни комплекси. Командването на НАТО предупреждаваше за руски ракети в сирийския периметър и Москва вече проведе изпитанията на модерни ракети клас „земя-въздух“, чиято ефикасност експертите едногласно признават, пише Washington Post.

Китай на свой ред създаде интегрирана система, в която влизат най-новите ракети „земя-въздух“, крилати противокорабни ракети, подводници, ракетни крайцери и самолети. По този начин Китай създаде комплекс, защитаващ от заплахи от море и способен да държи противника на достатъчна дистанция от стратегически важни територии, отбелязва авторът.

Докато останалите страни се съсредоточават върху създаването на сложни системи с използването на нови технологии, като безпилотни самолети, модерни ракети и изтребители от ново поколение, САЩ действат по инерция и по този начин допускат голяма грешка. Америка е изгубила основното си преимущество – възможността безпрепятствено да контролира големи пространства. Ако през близката година Пентагонът не преразгледа стратегията си, въоръжените сили на САЩ рискуват да не догонят най-новите въоръжения на Русия и Китай и завинаги да забрави за военното превъзходство, констатира изданието.