WikiLeaks: Турция е готвила нападението срещу Су-24 още от октомври

WikiLeaks: Турция е готвила нападението срещу Су-24 още от октомври

Публикувано от:

Порталът WikiLeaks, известен с разобличителните си статии, разпространи, позовавайки се на източник, че турските власти са планирали нападението срещу руски военен самолет още от октомври, предаде РИА Новости.

Разпространената от WikiLeaks информация за инцидента е постъпила от Фуат Авни – псевдоним на влиятелен вътрешен човек в турското правителство. „На десети октомври, шест седмици преди да бъде свален руският самолет, турският източник съобщи в Twitter за бъдещите планове (на президента на Турция – Тайип – бел. ред.) Ердоган да свали самолета“, пише WikiLeaks в Twitter.

Отношенията между Русия и Турция преживяват криза след като на 24 ноември руски самолет Су-24 бе свален от турски F-16 над сирийска територия и се разби на четири километра от границата с Турция. Руският президент Владимир Путин нарече това „удар в гърба от страна на съучастниците на терористите“. Анкара твърди, че Су-24 е навлязъл във въздушното й пространство. Генщабът на РФ заяви, че руският самолет не е пресичал границата и това се потвърждава от данните на сирийската ПВО. По данни на източник на Ройтерс в администрацията на САЩ, Вашингтон има основания да счита, че самолетът е бил свален над Сирия, но официално тази информация не е потвърдена от Пентагона.