Welt: Ердоган надхитри Европа, но не успя да спаси турския туризъм

Welt: Ердоган надхитри Европа, но не успя да спаси турския туризъм

Публикувано от:

Президентът на Турция Реджеп Ердоган надхитри целия Европейски съюз, като направи зависим целия континент от Анкара по въпроса за бежанците. Икономическата криза обаче сигурно ще постави „новия крал на Европа“ на мястото му, пише немският сайт Welt, цитиран от РИА Новости.

„Ахилесовата пета“ на Турция стана ясна в самия пик на политическото триумфално шествие на Ердоган: стана ясно, че страната е много ранима в икономическо отношение. Извънредно важен за доходите на страната бе туризмът, който сега губи позициите си и причинява на държавата сериозни парични загуби.

„Нарастващата терористична заплаха, а също и непредвидимите политически авантюри на Ердоган водят до необратим спад в потока на чуждестранни туристи в Турция“, пише авторът на статията.

През март броят туристи е спаднал с 13% в сравнение със същия период през изминалата година. Турция регистрира най-големи загуби в областта на туризма след отлива на руски и немски туристи (общият брой на посетители от Германия и Русия възлизаше на девет милиона годишно). Фактът за бедственото състояние на турския туризъм се потвърждава и от статистиките на авиокомпанията Turkish Airlines, която през изминалата седмица обяви най-големите си загуби за едно тримесечие от 1999 г. насам.

Инвеститорите също постепенно се отдръпват от Турция. Внезапната оставка на турския външен министър Давутоглу сериозно повлия на пазарната ситуация и в резултат турската валута падна с 5,5% спрямо долара и с 5% спрямо еврото.

Освен това Ердоган няма много място за финансови маневри, тъй като валутните резерви на Турция са силно ограничени, а според оценките на МВФ дори са паднали под критичното ниво.

„В тази връзка едва ли Ердоган ще успее още дълго да играе политическото си шоу и да унижава други държави и инвеститори“, заключава авторът на статията.