Washington Times: САЩ трябва да се сближат с Русия, за да сдържат Китай

Washington Times: САЩ трябва да се сближат с Русия, за да сдържат Китай

Публикувано от:

САЩ трябва да поемат по курса на сближаване с Русия, за да попречат на усилването на влиянието на Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион, пише The Washington Times.

Разногласията със Запада и санкциите срещу Русия подтикнаха Москва към по-тясно сътрудничество с Китай, което в голяма степен помогна на Кремъл да изглади икономическите трудности в страната. Укрепването на това партньорство бе от полза и за Пекин, тъй като „имайки зад гърба си съюзник като Русия“, той се чувства доста по-уверен на геополитическата сцена и напоследък все по-често демонстрира амбициите си в Южно-Китайско море, подчертава изданието.

Американските власти трябва да преразгледат отношенията си с Москва, убеден е авторът на публикацията. Антируските мерки не доведоха до никакъв резултат и не повлияха върху ситуацията в Украйна. Отмяната на санкциите и възстановяването на пълноценното икономическо сътрудничество между Русия и Запада ще понижат интереса на Кремъл към партньорство с Китай и ще положат основата на стратегията за сигурност на САЩ в Азия, счита той.

„Това не прави Русия съюзник на САЩ и няма да прекъсне новите й връзки с Пекин, но все пак ще помогне за уравновесяването на руско-китайските и руско-американските отношения“, пише The Washington Times.

Нормализирането на отношенията ще даде на Вашингтон възможност да води диалог с Москва за Азиатско-Тихоокеанския регион. Освен това, Русия може да се превърне в независима миротворческа сила в региона и да внесе своя принос за разрешаването на споровете за Южно-Китайско море, както и за ядрената сигурност, счита авторът.