Washington Times: Руските ракети за Иран болезнено убодоха САЩ

Washington Times: Руските ракети за Иран болезнено убодоха САЩ

Публикувано от:

Доставянето от Русия на ракетни системи С-300 за Иран ще се превърне в голяма политическа победа, а грешките на американското ръководство във външната политика ще доведе до формирането на оста Москва – Техеран – Пекин, всеки от които не може да понася САЩ. Това пише американският анализатор Тод Ууд във The Washington Times.

Според автора, „свалянето от Русия на ембаргото за доставка на ракетни системи С-300 всъщност е голям проблем” за Запада, тъй като „ако Иран притежава такива твърде сложни оръжия, напълно ще се промени конфигурацията на силите в Близкия Изток”.

„Ако Русия в сегашния момент не може да произведе голямо количество експортни стоки, то тя прави добри оръжия. Разширяването на пазара за пласиране на оръжията, особено на Иран, това е голяма победа за Москва” – пише авторът на публикацията, и  продължава: „Русия прави всичко възможно, за да тикне пръчката в очите на САЩ, а С-300 е голяма пръчка.”

От гледната точка на Ууд, Путин усеща „слабостта на администрацията на Обама” и нейното „враждебно отношение към Израел”, затова разбира, че вниманието на САЩ ще бъде отвлечено в друга посока, докато „Русия прави Иран почти неуязвими за въздушните атаки на Израел”.

Авторът обръща внимание на факта, че Русия като цяло интензифицира своите международни отношения на Изток, което като краен резултат може да доведе до намаляване на зависимостта на икономиките на Азиатско-Тихоокеанския регион от зависимостта на долара./БЛИЦ