Voice of America: НАТО се укрепва в Прибалтика и обвинява Русия в увеличаване на силите

Заседанието на Съвета Русия-НАТО, което се проведе на 13 юли, бе обявено като възможност за намаляване на противоречията между страните, което бе особено важно в светлината на неотдавнашното изказване на алианса, че заема позиция за сдържане на Москва. Впрочем, както заяви генералният секретар на НАТО, страните не успяха да стигнат до „единство на мненията“, пише Voice of America.

След заседанието Столтенберг призна, че срещата е била полезна, а дискусиите – открити и искрени. По думите му, в центъра на дневния ред на срещата е била Украйна. „Съюзниците на НАТО не признават и не възнамеряват да признаят незаконното анексиране от Русия на Крим“, цитира изданието изказването на генералния секретар на алианса.

Това е едва второто заседание на Съвета Русия-НАТО от 2014 г. насам, когато алиансът прекрати на практика цялото си сътрудничество с Русия, както на гражданско, така и на военно равнище. Експертите не очакваха прогрес в разрешаването на безизходното положение в отношенията между страните, но тази среща бе от съществено значение, тъй като Москва оцени мерките по укрепването на алианса в Европа и Прибалтика като „прекомерни“. По думите на експерта по въпросите на отбраната от RAND Corporation Дейвид Шлапак, той е очаквал от Москва изключително сърдита риторика.

Експертите уверяват, че решението на НАТО и САЩ за увеличаване на присъствието им в този регион е било необходимо, тъй като Русия е укрепила силите си до опасно ниво, поставяйки съседите си (и членове на алианса) Естония и Латвия в уязвимо положение. В момента, според RAND Corporation Русия е способна за 60 часа да разположи свои войски пред вратите на естонската или латвийската столица.

Дейвид Шлапак, консултиращ американските власти по въпроса за днешната им стратегия по отношение на Русия, съобщи пред Voice of America, че НАТО в този регион разполагат с много малко сили и способността им за прехвърляне на танкове, бронетранспортьори и тежка артилерия е твърде ограничена. Експертът нарича „боят на руската стомана срещу натовската плът“ са доста неравностоен“.

В хода на заседанието на съвета по адрес на двете страни прозвуча призив да се играе по правилата. Столтенберг призова Русия да се държи „прозрачно, за да понижи риска от инциденти и недоразумения. Американските власти и експерти отричат, че търканията с Русия и укрепването на алианса свидетелстват за начало на нова Студена война, обаче признаци за затопляне на отношенията все още не се наблюдават, заключава Voice of America.

error: Съдържанието ни е авторско!